Autokempy v Ústeckém kraji si stěžují na počasí. Plno mají většinou jen o víkendech

26. červenec 2017

Provozovatelé některých autokempů v Ústeckém kraji jsou nespokojeni s počasím. Kapacita kempů se podle nich naplní většinou jen o víkendech. Tam, kde je součástí kempu koupaliště, si provozovatelé stěžují na mobilní aplikace předpovídající hodinový vývoj počasí. Často prý odradí návštěvníky od celodenní návštěvy, přitom předpověď deště nebo mraků se ale téměř nikdy nevyplní.

„Je to tady hezký, ale počasí nestojí za nic,“ konstatuje Filip Kosta z Kladna. Poprvé v životě přijel do kempu v areálu Kamencového jezera v Chomutově. Prostředí se mu líbí, spolu se svou rodinou si na grilu připravují k obědu špekáčky. Nespokojenost panuje jen s počasím.

Podle mluvčí areálu Martiny Pelcové je kemp téměř plný: „Největší zájem začal v červnu a červenci. Od té doby se dá říct, že máme kemp plný. Chatky se sociálním zařízením jsou obsazené do konce prázdnin, o chatky bez sociálního zařízení je také zájem, a když je hezky, tak tu není místo už ani na stany nebo karavany.“

Ke Kamencovému jezeru jezdí kromě Čechů také Němci, ostatně u chatek s vlastním sociálním zařízení stojí téměř výhradně auta s německou poznávací značkou. Chomutov, coby vlastník areálu si je zájmu německých turistů vědom. Nejen kvůli nim utratil letos za renovaci chatek zhruba dva miliony korun:

„Všechny chatičky prošly částečnou rekonstrukcí – byly vymalovány, vybaveny novým nábytkem, jsou tam nové spotřebiče. Tři staré chatky jsme zbourali a postavili dvě nové…“ vypočítává změny Pelcová.

Bez dotací by se některé kempy provozovat nedaly

Jen o asi pět kilometrů dál je mnohem menší autokemp v Červeném Hrádku u Jirkova na Chomutovsku. I tady jsou útulné chatky a k tomu koupaliště se dvěma bazény. Areál vlastní město, provozuje ho už osmým rokem Karel Matějka. Chatky jsou téměř obsazené, louka pro stany a karavany ale prý bývá prázdná i o víkendech.

Návštěvnost kempu i koupaliště podle Karla Matějky ovlivnila doba počítačů a technologií. I když areál disponuje tenisovým kurtem, minigolfem, kriketem a hřištěm na fotbal, pro děti návštěvníků je to málo: „V dnešní době si děti pomalu už neumí hrát. Neumí se zabavit, když nemá počítač, internet, hry, takže lidé sem přijdou na koupaliště na dopoledne a odcházejí kvůli dítěti s tím, že je závislé na počítači.“

Podle Karla Matějky by se nevyplatilo autokemp provozovat coby soukromý majitel. Případné ztráty naštěstí vždy vyrovná město Jirkov.

Naplněné zhruba ze dvou třetin jsou, jako kemp v Červeném hrádku i kempy na Teplicku a Mostecku. Například v Oseku na Teplicku se ale musí vyrovnat s tím, že město letos uzavřelo koupaliště kvůli nutným opravám.

autor: Jan Beneš
Spustit audio