Běžkařské tratě Krušnohorské bílé stopy by měly být udržované, peněz je dost

15. leden 2017

Krušnohorská bílá stopa se stará o běžecké tratě přes východní Krušnohoří, peněz na jejich údržbu má zatím dostatek.

Desítky běžkařských tratí jsou propojené přes hřebeny Krušných hor. Ve východní části Krušnohoří od Chomutovska po Ústecko se o tratě stará spolek Krušnohorská bílá stopa. V minulých letech na údržbu všech tratí chyběly peníze, letos by měla být situace lepší.

„Udržujeme oblast od Komárky až do Petrovic a Petrovičtí zase část z Petrovic na Sněžník,“ popisuje Ivan Soukup ze Ski areálu Telnice. Za příznivých povětrnostních podmínek se tedy dá bez problémů projet z Komáří Vížky na Teplicku až k děčínskému Sněžníku.


Krušnohorská bílá stopa
začíná v Lesné nad Chomutovem a pokračuje přes Klíny na Mostecku, Dlouhou Louku, Cínovec a Nové Město na Teplicku až k Petrovicím a Adolfovu na Ústecku.

Krušnohorská bílá stopa letos od Ústeckého kraje dostala na údržbu běžeckých tras půl milionu korun, což je o sto tisíc víc než loni. Podle předsedy spolku Antonína Herzána zatím peníze stačí, až dojdou, bude o další spolek žádat kraj, obce i města. „Zatím jsou prostředky dostačující, ale pokud bude taková zima pokračovat, tak nám stoprocentně stačit nebudou. S vedením Ústeckého kraje už jednáme,“ říká Antonín Herzán.

O běžkařské tratě přes východní Krušnohoří se stará Krušnohorská bílá stopa.

Otazník ale visel nad údržbou běžeckých stop na Teplicku v úseku Cínovec - Nové Město, kde se o stopy staralo Sport centrum Bouřňák. Rolbu na údržbu stop ale prodalo a o areál se už starat nechce. „Sport Centrum Bouřňák nemá s běžkovým lyžováním a s údržbou běžeckých tratí na hřebenu Krušných hor v oblasti Teplicka už nic společného,“ konstatuje jednatel Sport centra Bouřňák Petr Benda.

Novým majitelem rolby je společnost Horský statek Cínovec. Její jednatel Ladislav Čurda zatím udržuje tratě z vlastních peněz. „Zatím jezdím za svoje, počkám, zda kraj přispěje,“ říká.


Zatím jezdím za svoje, počkám, zda kraj přispěje. Ladislav Čurda

Krušnohorská bílá stopa začíná v Lesné nad Chomutovem a pokračuje přes Klíny na Mostecku, Dlouhou Louku, Cínovec a Nové Město na Teplicku až k Petrovicím a Adolfovu na Ústecku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio