Bílina a Děčín se od července připojují ke krajské integrované dopravě

30. červen 2016

Cestování v Ústeckém kraji na jednu jízdenku se od 1. července rozšíří. Dosud mohli lidé cestovat na jeden doklad krajskými zelenými autobusy, vlaky Českých drah a také městskou MHD v Ústí nad Labem a v Teplicích. Od začátku července se k tomuto systému připojí města Děčín a Bílina na Teplicku.

„Už jsem o tom slyšela a je dobře, že to nastalo. Vyplatí se to,“ komentovala cestování po zařazení vlaků do integrované dopravy cestující Jana z Teplic.

Po lidech z Ústí nad Labem a Teplic budou mít od 1. července nově možnost cestovat na jednu jízdenku také obyvatelé Děčína a Bíliny.

„Když si koupí jízdenku v Děčíně nebo v Bílině, budou moci cestovat na jednu jízdenku, přestupovat do jiných autobusů, nebo cestovat vlakem, a nebudou muset kupovat další jízdenku,“ vysvětluje novinky pro Děčín a Bílinu Jindřich Franěk z ústeckého krajského úřadu.

Jízdní řády se výrazněji měnit nebudou

Ústecký kraj ale se spuštěním integrované dopravy ve dvou zmíněných městech neplánuje větší změny v jízdních řádech. Naopak děčínský dopravní podnik ruší spoje z Děčína do Jílového.

Autobusová zastávka

„Dopravní podnik je ruší. Máme informaci, že takto jezdil podnik dobrovolně, bez objednávky města, ale naše doprava je tam zajištěna dostatečně, takže věříme, že to bude stačit,“ hovoří Jakub Jeřábek z krajského úřadu o zelených autobusech, které objednává kraj.

Integrovaná doprava funguje v kraji rok a půl. Od ledna do dubna 2015 využilo veřejnou dopravu zhruba 4 100 000 cestujících. Letos jich přibylo.

„Pokud to srovnáme se začátkem loňského roku, tak vidíme, že letos jsme za první čtyři měsíce prodali o milion kusů jízdenek více,“ doplňuje Jindřich Franěk. Rozšíření integrované dopravy o další místa je teď otázkou jednání mezi krajem a konkrétními městy. Nejdále je příprava na Chomutovsku.

„Určitě jsou to města, obsluhovaná Dopravním podnikem Chomutova a Jirkova, tedy Chomutov a Jirkov, a následně i Spořice, Droužkovice…“ vyjmenovává pravděpodobná další integrovaná místa komunistický krajský radní Jaroslav Komínek.

Brzy by se mohly připojit i Litoměřice nebo Klášterec nad Ohří na Chomutovsku.

autoři: hau , bach
Spustit audio