Bílina u lomu ČSA se vrátí po víc než 40 letech opět na povrch

7. prosinec 2016

Do čtyř let by měla opět téct na povrchu řeka Bílina v jednom ze svých úseků na Mostecku. Vodní tok tam vede kvůli těžbě uhlí víc než 40 let v potrubí. Těžaři se teď snaží společně s vodohospodáři dostat řeku do nového koryta.

Řeka Bílina musela v minulosti ustoupit těžbě a už víc než 40 let vede soustavou čtyř velkých potrubí, z nichž každé má průměr větší než metr.

Podle plánů Severočeské energetické se má přímo v areálu lomu ČSA příroda vrátit do své téměř původní podoby.

„Je to závazek každého těžaře, že po ukončení činnosti musí rekultivovat krajinu,“ upřesňuje Gabriela Sáričková Benešová Severní energetické.

Kvůli velkolomu ČSA skončila řeka Bílina uvězněná na víc než 40 let v potrubí

Potrubí, kterým teď řeka teče, je dlouhé kolem tří kilometrů. Těžaři zároveň pracují i na obnovení koryta Vesnického potoka.

„Ve finále tu bude kamenné koryto, obložené velkými balvany, i s propustí pro ryby tak, aby i v případě malého stavu vody měly volnou cestu proti proudu, tohle je takový mezikrok. Cílem je vytvořit něco podobného jako přírodní potok,“ vysvětluje Sáričková Benešová.

Pokud se na pracích okolo osvobození Bíliny z potrubí začne už v roce 2017, mohla by Bílina svobodně téct už v roce 2020.

autor: bach
Spustit audio