Bourání polozříceného domu v Předlicích by mohlo začít už v listopadu

27. říjen 2017

Dům zničený březnovým požárem v ústeckých Předlicích by měli dělníci rozebrat v druhé půlce listopadu. Lidé ze sousední budovy se na dobu prací budou muset vystěhovat.

Dělníci by měli začít s bouráním domu 20. listopadu. Jde o předběžný termín, na kterém se dohodli zástupci firmy a magistrátu. Samotné práce i s rezervou potrvají cca 10 dní – podle statika Jaroslava Talacka musí lidé bydlící v sousedním domě na tu dobu odejít. Je to preventivní opatření, stav sousedního domu včera zdokumentoval a totéž udělá po skončení demolice.

Čtyřčlenná rodina pana Jana už se na dočasné vystěhování připravuje – rozmýšlí, co si vezmou s sebou: „Osobní věci, oblečení, hygienu, doklady a takové ty věci. Jinak tady zůstane všechno. Mám obavy, aby nás někdo během té doby, co tu nebudeme, nevykradl.“ Z toho důvodu budou na místě po celou dobu hlídkovat strážníci.

Čtěte také


Rodina, která se musí ze sousedního domu dočasně vystěhovat, nemá kam jít. Podle města by jim měl najít náhradní ubytování majitel domu. Jeden z majitelů domu, Dušan Kavický, je ale toho názoru, že náklady na dočasné vystěhování by mělo hradit město. O tom se tedy ještě bude muset jednat.

Dům budou dělníci rozebírat cihlu po cihle. Nesmí přitom používat těžkou techniku, ani nesmějí jít dovnitř. Hrozí totiž riziko, že by se dům zřítil úplně. Budou to proto rozebírat odshora, z plošiny. Musejí přitom také dodržet předpisy pro rozebírání azbestových částí.

Demolice bude stát město zhruba 660 tisíc. Zakázku vyhrála firma Martina Černého z Habrovan. Původní odhad byl 1,5 milionu. Martin Černý nízkou cenu zdůvodnil tím, že na rozdíl od dalších zájemců vlastní potřebné stroje a nemusí si je pronajímat i tím, že s bouráním v Předlicích má zkušenosti.

Město pak bude náklady vymáhat p majiteli – toho ale stíhá slovenská policie kvůli podvodu a ústečtí policisté vyšetřují maření úředního rozhodnutí.

autor: hau
Spustit audio