Budova bývalého nádraží v Duchcově půjde k zemi. O demolici rozhodla většina zastupitelů

4. únor 2017

Duchcov připravuje demolici zchátralé budovy bývalého nádraží. Rozhodlo o ní dvanáct z jedenadvaceti zastupitelů. Město nemá peníze na opravu a nenašlo ani investora nebo zájemce o koupi.

Nádraží město koupilo na základě dohody tehdejší koalice v roce 2012. Správě železniční dopravní cesty za něj zaplatilo 340 tisíc korun. Tehdejší starostka a nynější zastupitelka za hnutí „Šance pro Duchcov“ Jitka Bártová měla dva zájemce. Ti ale podle ní po protiromských demonstracích ztratili zájem do nádraží investovat.

Studie zapadla

Minulé vedení města budovu zakonzervovalo a snažilo se pro ni hledat využití. Existuje studie architekta Martina Klody z architektonického hnutí Archwerk, podle něhož by se zachovaly obvodové zdi, a uvnitř by vznikl prostor, který by se dal přirovnat k velké tržnici nebo pasáži. Dalo by se tam provozovat cokoliv, od koncertů přes setkání nebo trhy. Tato studie ale zapadla.

Dvanáct z jedenadvaceti

Po komunálních volbách v roce 2014 se vedení města změnilo a koalice ČSSD, DSSS a KSČM marně hledala zájemce o koupi nádraží. Loni Ministerstvo kultury vyhovělo žádosti města o sejmutí památkové ochrany budovy. Právě kvůli jejímu špatnému stavu. Pro záchranu by bylo nutné část budovy zbourat a znovu postavit, proto starosta Zbyněk Šimbera z ČSSD navrhl demolici. Pro návrh hlasovalo dvanáct z jedenadvaceti zastupitelů.

Dotace na demolici

Vedení města chce požádat o dotaci na demolici. K tomu potřebuje předložit plán na veřejné využití prostoru, proto nechá připravit projekt. Starosta Zbyněk Šimbera tam chce protáhnout park, který v té oblasti je.

Kdy se bude bourat, zatím není jasné. Navíc zastupitel ze „Šance pro Duchcov“ Jaroslav Drbohlav, který dlouhodobě usiloval o záchranu budovy, oznámil, že proti demoličnímu výměru podá návrh na předběžné opatření soudu. Podle něho město pro záchranu nádraží nevyužilo a ani se nesnažilo hledat všechny možnosti.

Od roku 1968 opuštěné

První vlak na bývalé duchcovské nádraží přijel před 150 lety. Byla tam první telefonní linka na doly, které postupující těžbou nádraží také „zahubily“. Nádraží je od roku 1968 opuštěné a chátrá.

autor: hau
Spustit audio