Cennou sbírku obrazů a pláten Emila Filly můžete opět po roce vidět v Lounech

27. červenec 2017

Výstavní síň Emila Filly na zámku v Peruci je už rok zavřená kvůli opravám. Lidé si ale ode dneška (27. 7.) můžou prohlédnout Fillovo dílo v lounské Galerii Benedikta Rejta. Ta se znovu otevírá po třech letech.

„Fillova díla, která odkázal státu, patří podle jeho přání na Peruc. Na druhou stranu snad tady v galerii konečně dostaly prostor, který si zaslouží a v kterém vyniknou,“ říká kurátorka výstavy Zuzana Nováčková.

Emil Filla žil na zámku v Peruci v malé obci nedaleko Loun po druhé světové válce. „V krajině Českého středohoří maloval Filla, když se vrátil z koncentračního tábora v Buchenwaldu. Dodávalo mu to, si myslím, energii do další práce, a také uklidnění,“ dodává Nováčková.

Mezi vystavovanými díly je také Fillovo nejvýznamnější poválečné dílo – cyklus maleb na papír a plátno na téma zbojnických lidových písní.

Díla Emila Filly můžete vidět v lounské galerii

Galerie Benedikta Rejta při loňském zavírání Fillovy pamětní síně přislíbila, že jeho díla vystaví tak, aby po dobu opravy neležela jen v depozitářích. Ovšem jedna z neoceňovanějších českých budov současnosti se zrovna potýkala s rozsáhlými škodami po havárii se spodní vodou.

„Původně jsme se zavázali, že otevřeme 18. května, ale bohužel realizace všech stavebních oprav se o dva měsíce protáhla,“ vysvětluje ředitelka Galerie Alica Štefančiková.

Suterén galerie je kvůli škodám pro výstavy stále nepoužitelný, ale v přízemí začne vernisáž Fillových děl už dnes (27. 7.) odpoledne.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio