České poslance mohou volit i Češi, žijící v Sasku. Málokdo z nich ale k volbám přijde

19. říjen 2017

20. - 21. října se uskuteční volby do Poslanecké sněmovny parlamentu České republiky. Zúčastnit se jich můžou taky Češi, kteří žijí v zahraničí. Například na konzulátu v saských Drážďanech můžou odvolit čeští občané ze spolkových zemí Sasko, Sasko-Anhaltsko a Durynsko. Přestože jich podle konzulátu jen v Sasku žije okolo tří tisíc, k volebním urnám tam chodí běžně pouze desítky z nich. Nejspíš i proto, jak složité je se dostat na seznam voličů v zahraničí.

„Musela jsem absolvovat dvě výpravy na úřad. V jednom mi vystavili potvrzení o pobytu, se kterým jsem pak šla na český konzulát, kde si ho i s mým občanským průkazem okopírovali,“ Popisuje úkony nutné k tomu, aby mohla volit v saské metropoli, Pavla Kopecká, která žije v Drážďanech od roku 2008.

„Musela jsem také vyplnit žádost o zapsání do takzvaného zvláštního registru voličů, abychom mohla v těchto, i ve všech následujících volbách, volit tady v Drážďanech,“ dodává Kopecká.

Pokud by ale chtěla Pavla Kopecká v budoucnu volit v České republice, musí se nechat ze seznamu voličů vyškrtnout nebo si na konzulátu zřídit voličský průkaz.

Počet voličů z tohoto seznamu, kteří se v Drážďanech účastní sněmovních voleb, bývá obvykle v desítkách. A ani letošní volby nejsou výjimkou, potvrdil generální konzul Jiří Kuděla: „Do zvláštního seznamu voličů v našem volebním okrsku se do 20. září, kdy byl seznam uzavřen, zapsalo 70 voličů.“

Podle odhadu Jiřího Kuděly přitom žije jen v Sasku kolem tří tisíc Čechů. „K tomu je ještě spousta takzvaných „pendlerů“, kterých je kolem dvou tisíc, kteří dennodenně dojíždějí za prací do Německa, a kteří by v Německu také teoreticky mohli volit.“

Pomohly by korespondenční volby?

Generální konzul Jiří Kuděla si myslí, že by se počet těchto voličů zvýšil, kdyby mohli využít takzvané korespondenční volby, to ve zkratce znamená poslat svůj hlas poštou. České zákony na ni nepamatují, při německých volbách je naopak tento způsob běžný.

„V posledních parlamentních volbách v Německu volilo tady v Sasku korespondenční 20 procent voličů. U českých krajanů, si myslím, by ten podíl byl ještě vyšší, protože se na to často ptají,“ dodává Kuděla.

Ani tak ale v říjnových volbách nemusí být zmíněné číslo, tedy 70 voličů, konečné.

„Z historie víme, že třeba přijel celý autobus s lidmi, kteří tu byli na zájezdě a byli vybaveni voličskými průkazy. Dopředu se to ale nedá odhadnout,“ vysvětluje konzulka Eva Reinöhlová.

Doplňme ještě, že vylosovaná kandidátka pro letošní volby do poslanecké sněmovny ze zahraničí, je ze Středočeského kraje. Všechny informace k volbám v saské metropoli včetně kandidátky najdou lidé na webových stránkách Generálního konzulátu České republiky v Drážďanech.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio