České školy mohou žádat o dotace na učebny pod širým nebem

25. září 2017

Školy, mateřské školky i ekocentra můžou od začátku září žádat o dotaci na zřízení tzv. venkovní učebny. Měla by sloužit k vybudování například bylinkové zahrádky, broukoviště, tee-pee nebo včelího úlu na školním pozemku. Dotaci můžou školy získat od ministerstva životního prostředí, které na tyto účely vyčlenilo padesát milionů korun. O peníze na vznik tzv. vyvýšených záhonů chce požádat i základní škola Ruská v Litvínově.

„Rostou nám tu afrikány, měli jsme tu pažitku, brambory. Taky nám tu rostou jahody, ale ty tu teď nemáme,“ vypočítává, co všechno na školním záhonu roste, žák 5. třídy základní školy Ruská v Litvínově Pavel Seifert.

Školní zahrada, která je o kus dál, je ale pořádně zarostlá. „Takhle vypadá školní zahrada po letních prázdninách, kdy se o ní nikdo nestaral. Jinak máme předmět environmentální výchova, v rámci kterého se o zahradu starají žáci, takže za 14 dnů už bude vypadat lépe,“ Konstatuje učitelka přírodopisu Judita Žemličková.

Vyvýšené záhony

V rámci dotaze na venkovní učebny by litvínovské škola chtěla vybudovat především vyvýšené záhony. „Chtěli bychom, aby se každá třída mohla starat o svůj vlastní záhon. Chceme vybudovat čtverečkové zahrádky, na kterých by si pěstovali ředkvičky, rybíz, které by měla konkrétní třída ke konzumaci,“ představuje záměr školy Žemličková.

Minimální částka, o kterou mohou školy žádat, je 50 000 korun. „Z této částky chceme koupit materiál na vyvýšené záhony a také sadbu – rybízy, angrešty a jahody, aby si to pak děti mohly sklidit ještě v době, kdy chodí do školy,“ vysvětluje Žemličková.

O tom, že je práce na školní zahradě přínosná, je přesvědčená i ředitelka školy Pavla Tomášová: „Školní zahradu mám pod okny, takže slyším, jak se děti ptají paní učitelky, jestli tohle jsou hrábě a tamto rýč. Někdy se paní učitelka chytá za hlavu, ale my se tady smějeme. Děti s podobnými nástroji nemají zkušenosti, a díky těmto aktivitám je získají.“

autor: Jan Beneš
Spustit audio