Česko-německý spolek v Drážďanech pomáhá dětem z dvojjazyčných rodin, aby nezapomněly češtinu

6. listopad 2017

Česko-německý vzdělávací spolek Schola ludus v Drážďanech sdružuje děti českých rodičů a děti z česko-německých manželství, které žijí v Sasku. Spolek vzniknul v roce 2005 a snaží se o to, aby děti nezapomněly jak spisovnou češtinu, tak věcné znalosti z oblasti zeměpisu a české historie.

Skupina s názvem „Rákosníček“ se zaměřuje na nejmenší děti, s rodiči se v ní schází jednou za týden.

„Žijeme v Německu už 7 let, teď jsme se přestěhovali sem do Drážďan, abychom měli blíž prarodiče. O Rákosníčku jsme se dozvěděli od maminky jedné české holčičky v parku, tak jsme tady. Většina dětí tady má tatínky nebo maminky Němce, takže mají spíš problémy s češtinou, takže sem se chodí sociálně integrovat a procvičit si češtinu,“ říká Michala Bučková, která předtím žila se svojí rodinou v Bavorsku.

Cíle spolku Schola ludus popisuje předsedkyně představenstva Petra Sojková: „Chceme se věnovat rodičům, a především dětem, které vyrůstají v dvojjazyčném prostředí. Většina rodičů, kteří sem přichází, jsou maminky, které jsou Češky a přišly do Německa. Máme tady ale i tatínky Čechy, kteří přišli do Německa. My se jim pokoušíme nabídnout pomoc a zázemí v těch prvních měsících nebo letech života tady. Máme zhruba 50 členů, do české školy, kterou provozuje spolek Schola ludus, ale dochází 68 dětí. Ve skupině nejmenších dětí, v Rákosníčku, máme momentálně zapsáno 24 dětí.“

Do Rákosníčku chodí se svými dvěma dětmi taky Pavel Krčál, který žil 7 let ve Švédsku, kde potkal i svoji manželku původem z Německa.

V Drážďanech bydlí už tři roky a spolek pro své děti považuje za přínosný: „Hlavně v tom, že vidí, že tatínkův jazyk používají i další děti a dospělí, že to není jen taková rarita, ale také běžně používaný jazyk. A zajímavé to je i pro mě – chodí sem spousta zajímavých lidí a našli jsme si tu i kamarády, se kterými se stýkáme i mimo Rákosníček.“

Spolek sám sebe vnímá i jako místo setkávání nejen pro Čechy žijící v Drážďanech a v celém Sasku, ale i pro širokou německou a mezinárodní veřejnost, která by se chtěla o České republice dozvědět víc.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio