Cestou k ledopádům v národním parku České Švýcarsko už letos v zimě turisté nezabloudí

11. říjen 2016

Cestou k velké zimní atrakci národního parku České Švýcarsko, ledopádům, už turisté letos v zimě nezabloudí. Město Krásná Lípa společně se správou parku a klubem turistů vyznačilo novou trasu v Kyjovském údolí, která návštěvníky kolem ledopádů provede.

Ledopádů jsou jen v národním parku desítky a každoročně v zimě k nim míří tisíce lidí. Někteří turisté ale kvůli chybějícímu značení bloudili, potvrzuje nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář: „Víme od lidí tady z regionu, že velmi často hledali ta zastavení, která na té trase jsou, ty ledopády.“

Proto město Krásná Lípa už skoro dva roky usilovalo o vyznačení okruhu, kde by lidé našli ty nejzásadnější útvary z ledu bez problémů, říká Kolář, zatímco rozevírá turistickou mapu.

Nové značení k ledopádům

„Do loňské zimy to bylo tak, že část toho okruhu vede po modré značce a část po cyklotrase. Naše snaha byla, aby tady vznikl nějaký ucelený okruh,“ vysvětluje krásnolipský starosta.

Označení celého okruhu modrým trojúhelníkem se ujali značkaři Klubu českých turistů. „Aby tady tu odbočku nikdo nepřešel, tak sem v zimě naši strážci zarazí ještě štít se šipkou, která říká, že tady je to správné místo a tady stojí za to zabočit,“ dodává Tomáš Salov.

Nové značení totiž jen mapuje okruh kolem ledopádů, protože ale často bývají na nepřístupných místech, přesné šipky k nim turisty navedou. Ledopády v parku vznikají zhruba v polovině ledna a jejich vznik odhlašuje správa národního parku na svých webových stránkách.

autor: dap
Spustit audio