Cestovní kanceláře v lednu zaznamenaly větší zájem o letní dovolené

15. leden 2015

Větší zájem než před rokem projevují severočeši o lednový nákup letní dovolené. Shodují se na tom některé cestovní kanceláře a agentury v Mostě a Chomutově. Rodiny mohou včasným nákupem letního zájezdu ušetřit tisíce korun. Kvůli klesajícímu kursu koruny se ale může stát, že je budou muset před zájezdem ještě doplatit.

„V roce 2013 vzrostl zájem o nákup dovolené v režimu "first minute" a v letošním roce ten nárůst je ještě větší“, konstatuje Pavlína Pešová, vedoucí jedné z poboček zavedené cestovní kanceláře v Chomutově.

Za pravdu jí dává i Zdeněk Nejedlý, jednatel cestovní agentury v Mostě: „Lidé si už zvykli využívat slevy na "first minute", protože mají největší výběr, z čeho vybírat“.

Dříve velmi populární zájezdy na poslední chvíli už nenabízí takový výběr a slevy jako před sedmi až deseti lety. Stále více zájemců si proto vybírá dovolenou právě v lednu.

Vybírají totiž z široké nabídky, takže si mohou vybrat přesnou lokalitu, hotel nebo pokoj, jaký jim vyhovuje. V letních měsících už nabídka bývá omezenější.

Čtěte také

Mezi nejčastější místa, kde severočeši rádi tráví dovolenou, patří Egypt, řecké ostrovy, ale i Itálie nebo Chorvatsko. Letos by měla být novým hitem Albánie.

Klesající kurs koruny vůči euru ale může zapříčinit, že si cestovní agentury i kanceláře budou k již zaplacené ceně účtovat doplatek. U zájezdů zakoupených v lednu by k tomu ale nemělo dojít.

Většina seriozních cestovních kanceláří totiž zajišťuje tzv. fixní cenu v případě first minutových nabídek. To znamená, že když si zákazník zaplatí zájezd na první chvíli, tak garantují, že se cena nezmění.

Je proto dobré se na případný doplatek informovat ještě před tím, než smlouvu o zakoupení zájezdu zájemce podepíše a zároveň je dobré se zeptat, jak a podle čeho by se doplatek počítal.

autor: Jan Beneš
Spustit audio