Chátrající městskou tržnici v Litoměřicích kritizují mnozí obyvatelé města

28. duben 2015

Obyvatelům Litoměřic hodně a dlouhou dobu vadí současný stav městské tržnice, což potvrdilo i poslední diskuzní fórum o problémech ve městě. Stav tržnice stál hned na druhém místě po aktuální složité dopravní situaci ve městě. Na fóru se více než dvě stě obyvatel shodlo na tom, že prostor tržnice v historickém centru města potřebuje opravit.

Nakupující nejen z Litoměřic by uvítali i rozšíření nabídky zboží. Na tržnici je k dostání jen oblečení, ovoce a zelenina. Lepší prostředí a například i sociální zázemí by pak uvítala i prodejkyně sadby Marie Peluňková z Bohušovic nad Ohří, která na tržnici jezdí se svými výpěstky už čtyřicet let.

Tržnice se v podstatě 50 let nezměnila. Na její rekonstrukci město pomýšlí již dlouho, ale problémem je získání evropské dotace. Případná dotace by byla výrazně nižší, než se počítalo. A to proto, že tento prostor generuje městu příjmy z pronájmu jednotlivých stánků. Jak potvrzuje za litoměřickou radnici Eva Břeňová, projekt na opravu tržnice už je zpracovaný, má i stavební povolení, ale zatím leží v šuplíku.

Město proto v letošním rozpočtu s opravou tržnice nepočítá. Nicméně zastupitelstvo si dává za úkol se vždy věnovat problémům, na které obyvatelé v diskuzním fóru upozorní. Kdy bude mít město peníze na opravu, o tom musí rozhodnout zastupitelé na dalších jednáních.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio