Chlumec na Ústecku se pomalu vzpamatovává z milionových dluhů

9. leden 2012

Více než devadesát milionů korun dlužila ještě na podzim 2009 obec Chlumec na Ústecku. Kvůli některým dluhům je dokonce v exekuci. Od té doby, a zejména loni, se vedení obce podařilo dluhy velmi výrazně snížit.

Chlumec zavedl úsporná opatření - loni zrušil městskou polici a převedl Dům s pečovatelskou službou na Ústí nad Labem. V Chlumci také nejezdí městská hromadná doprava. Šetří se také na obecním úřadě. Navíc dostal čtrnáct milionů od Ministerstva financí jako bezúročnou pomoc.

Téměř dvanáct milionů se podařilo městu ušetřit díky dohodám s věřiteli – na tom že nepožadovali pokuty z prodlení a další smluvní pokuty. I díky těmto penězům se podařilo Chlumci uhradit firmě Vodohospodářské stavby osmnáct milionů, kvůli kterým byla na obec vyhlášena exekuce.

Obec také zaplatila osm a půl milionů korun na různých úrocích a smluvních pokutách, podle starosty Petra Maxy to jsou zbytečně "ztracené" peníze.

Před komunálními volbami na podzim 2010 Chlumec dlužil dvacet milionů, teď je to necelých pět milionů - na polovinu této částky už existují splátkové kalendáře, takže obec by ji měla v pohodě zaplatit.

Naopak o 2,6 milionů se obec soudí - jde o faktury na různé práce, které ale podle současného vedení nebyly provedeny tak, jak měly být - např. skatepark je údajně předražený, chystá se soud s firmou, která práce prováděla.

Chystá se i soud s bývalým starostou Romanem Hanuschem - ten prý měl bez souhlasu rady a zastupitelstva koupit materiál na stavbu domků, který teď leží ladem. Starosta Maxa neočekává, že by tyto soudy mohly být letos pravomocně ukončeny.

Chlumci ale stále hrozí ještě jedna exekuce - na dluhy ve výši 15,5 milionů korun. Ty jsou exekutorem blokované a obec s nimi nemůže nic dělat. V tomto případě se Chlumec soudí, pohledávky totiž neuznává. Je pravděpodobné, že by Městský soud v Praze mohl rozhodnout ještě letos a pokud by to dopadlo dobře, tak obec by byla "bohatší" o 15,5 milionu korun.

Chlumec letos bude hospodařit s vyrovnaným rozpočtem ve výši 52,8 milionů korun, což je jen o tři sta tisíc víc než loni.

Vysloveně investovat město letos ještě nebude, chce ale zlepšovat život lidem. V současnosti běží anketa, která má zjistit, zda místní chtějí dětské hřiště nebo chodník do Stradova. Město také od září provozuje dům kultury a v něm kino, o které je stále velký zájem - už více než dav tisíce diváků.

autor: hau
Spustit audio