Chlumec si na opravu kulturního domu půjčí 60 milionů. Starosta se úvěru nebojí

16. únor 2017

Kdysi silně zadlužený Chlumec na Ústecku si opět půjčí desítky milionů korun. Důvodem je oprava kulturního domu, ve kterém sídlí nově i městský úřad. V minulosti totiž kvůli dluhům město o původní budovu úřadu přišlo. Na rekonstrukci nového sídla si u banky půjčí 60 milionů korun.

Chlumec se v minulosti dostal až na pokraj bankrotu. Soud za to tehdy potrestal předminulého starostu 5 lety vězení. Kvůli dluhům přišlo město také o budovu městského úřadu. Právě z ní přestěhovalo vedení města úředníky do kulturního domu.

Na opravy nového sídla si město půjčí 60 milionů korun. „Co se týká toho, zda jsme schopni to splácet, tak říkám, že je to zhruba 5 % ročního rozpočtu, proto se domníváme, že je to naprosto v možnostech města splácet,“ hovoří o novém úvěru pro město tamní starosta Roman Zettlizer z uskupení PROChlumec.

Chlumec - tady bude od února sídlit městský úřad

Podle komunistického zastupitele Jaroslava Slavíka by ale město mělo dát peníze na podle něj důležitější věci: „Hlavní je čistička odpadních vod, protože je tam spousta balastní vody. Z minulosti má Chlumec takovou změť kanalizací, kdy dešťová voda vtéká do splaškové. Kvůli tomu se město nemůže rozvíjet.“

Bývalá budova městského úřadu na náměstí zatím stále nemá využití

„Zůstává tam lékárna, která tam funguje dlouhodobě. Jinak nic prozrazovat nebudu, jsou tam i jiné okolnosti, právní záležitosti, které se musí vyřešit. Byla podána dvě trestní oznámení, protože mi tam zmizely dvě věci, které byly v mém majetku,“ říká majitel původní budovy chlumeckého městského úřadu René Volf.

Podle starosty Chlumce Romana Zettlizera jde o následky stěhování úřadu: „Tu kuchyňku pořídilo město za své peníze, tak jsme si jí vzali. Nicméně se ukázalo, že tam kdysi byla nějaká stará kuchyňská linka, takže teď řešíme, aby tam nějaká kuchyňská linka byla, tak, aby byl majitel spokojen.“

Oprava nového sídla městského úřadu má trvat zhruba rok a půl. Chlumec pak bude nový úvěr splácet 15 let.

autor: bach
Spustit audio