Chomutov získal 70 milionů korun na sociální služby – využije je především na sídlištích

11. prosinec 2017

Chomutov bude od ledna poskytovat nové nebo rozšířené sociální služby. Například nové byty „na půl cesty“ pro děti z dětských domovů, nízkoprahový klub pro mládež nebo rozšířené dluhové poradenství. Město a další partnerské organizace na ně získaly téměř 70 milionů korun z Operačního programu Zaměstnanost. Nabídka nových sociálních služeb by se měla soustředit převážně na chomutovská sídliště.

„Provozujeme hlídání dětí do 3 let věku o kapacitě 15 dětí. Ta kapacita je nedostačující, proto budeme zřizovat dvě dětské skupiny o celkové kapacitě 37 dětí, „uvádí příklad, jak rozšíří jednu ze služeb ředitelka chomutovských sociálních služeb Alena Tölgová.

Dětské skupiny získají nový prostor v bývalém sídle policie na sídlišti Kamenná, v tom samém objektu vznikne i rozšířená poradna.

Tím, že se uvolní prostory po stávající občanské poradně, která se přestěhuje na Kamennou, chce vedení Sociálních služeb v příštím roce ve svém sídle na sídlišti Písečná vybudovat azylový dům pro rodiny s dětmi.

V Chomutově ale vzniknou i takzvané „byty na půl cesty“. O co půjde, vysvětluje ředitel organizace K srdci klíč, která bude zařízení provozovat, Karel Komárek: „Jde o sociální službu pro mladé lidi od 18 do 26 let, kteří přicházejí z nějakého ústavního zařízení, případě i z výkonu trestu odnětí svobody, nebo z výchovných ústavů, dětských domovů… Ta skupina je poměrně široká, omezuje ji věk a to, že ti lidé nemají kde bydlet.“

Kolik takových bytů Chomutov potřebuje, vyplynulo z šetření města a Vládní agentury pro sociální začleňování.

„Předpokládáme, že ta služba, v rozsahu, jaký budeme poskytovat, to znamená maximálně 4 klienti ve dvou bytech, bude ideální pro naplnění,“ říká Karel Komárek.

Vzniknout by měl v příštím roce i nízkoprahový klub pro mládež.

autor: Jan Beneš
Spustit audio