CPI začala sestěhovávat nájemníky z panelového domu v Janově

14. září 2011

Obyvatelé janovského sídliště v Litvínově čelí dalším nepříjemnostem. Společnost CPI, která tu vlastní několik domů, začala sestěhovávat nájemníky z poloprázdných domů.

Co ale děsí i vedení města je nabídka volných bytů nejen v samotném Janově, ale i v centru Litvínova, které zatím problémovým rodinám vzdorovalo.

Jaké domy se společnost CPI rozhodla uvolnit vysvětlila redaktorce Českého rozhlasu Sever Evě Holé litvínovská místostarosta Erika Sedláčková: „ Z domů, kde je méně rodin, a které ekonomicky zatěžují firmu CPI, se budou stěhovat nájemníci do domů tak, aby jednotlivé domy byly plně obydleny. Tím vznikne problém, že některé domy zůstanou prázdné a firma CPI doposud neřekla zcela jasný záměr, co s těmi domy bude dělat. Naznačila pouze, že by je chtěla zakonzervovat, případně zbourat, ale jasný záměr nám řekne na dalším jednání někdy na podzim tohoto roku.“

Zakonzervování domů je ale pro město, které chce Janov zvelebit, nepřijatelné. „To že by ty domy zůstaly pouze zakonzervovány, je pro nás ta nejhorší varianta, protože žádné zazdění nebo žádné fošny v suterénních oknech nezabrání vzniku nějaké konfliktní, problémové situace, kdy ten dům obydlí bezdomovci, lidé, kteří by tam rušili klid a bezpečnost v Janově.“ vysvětluje Sedláčková. Rozčarovaní jsou i obyvatelé Třebušické ulice v Janově, ve které sestěhovávání nájemníků začalo.

Proč vůbec CPI k takovému kroku přistoupila? To vysvětlila její mluvčí Michaela Vinklerová: „Důvod je velice jednoduchý – jeden vchod má například šedesát bytů – a v celém vchodě žijí pouze dvě rodiny. Chceme je ochránit, protože není možné v takto velkém vchodě zajistit bezpečnost těmto rodinám...“ a pokračuje: „Nabídli jsme těmto lidem stěhování do volných bytů – mohou si vybrat zda do Litvínova nebo zda zůstanou v Janově. Zůstává jim zcela stejná nájemní smlouva a samozřejmě jim pomáháme i se stěhováním. V tuto chvíli se zabetonovávají vchody a zabezpečují se ty domy proti tomu, aby se tam nedostávali nechtění obyvatelé. To co s těmi domy bude nadále, to samozřejmě řešíme.“ říká Michaela Vinklerová.

autor: Eva Holá
Spustit audio