Darujte hračku s Českým rozhlasem a udělejte radost dětem s dětských domovů!

28. listopad 2014

Darujte hračku. To je akce, prostřednictvím které můžete i letos společně s Českým rozhlasem splnit přání opuštěným nebo jinak znevýhodněným dětem. Dárky, které by si děti přály najít pod stromečkem, malovaly do dopisů pro ježíška i v Dětském domově v Litoměřicích.

Chanel je v Dětském domově v Litoměřicích od svých čtyř let. Má opožděný vývoj, jak mentální, tak tělesný a proto chodí na speciální základní školu. Teď už chodí do čtvrté třídy.

„Chanelka špatně chodí, špatně běhá, protože ty nožičky neohýbá tak jako zdravý člověk, ale tancuje, ráda sportuje. Takže dochází na tanečně-pohybový kroužek a potom ještě dochází na pohybové hry ve škole. Ono jí to opravdu baví, ta prostě potřebuje tancovat, chce,“ říká vychovatelka Iveta Donovalová.

I přesto že se Chanel hodně snaží, tak potřebuje větší péči vychovatelek než ostatní děti. Hodně jí pomáhá i to, že v domově má své dva další sourozence - 15letou Esmeraldu a 12letého Romana.

„Matka je nekontaktuje, byla drogově závislá. Ozve se jednou, dvakrát do roka, většinou telefonicky, ale v podstatě je nenavštěvuje. A otec Chanelky je Vietnamec. Když přijede, tak s tlumočníkem, protože on jí nerozumí - proto by si jí nemohl vzít ani do péče,“ vysvětluje vychovatelka.

Na vánoce se tady v dětském domově těší už všech 24 dětí, které tu společně žijí. Udělejme jim společně pěkné vánoce!

autor: Lucie Valášková
Spustit audio