Děčín smetl v poháru Kolín a zůstává ve hře o trofej

29. leden 2015

Basketbalisty Děčína dělí už pouze dva vítězné zápasy od zisku Českého poháru, o který letos nebojuje Nymburk. Válečníci totiž zvládli včerejší čtvrtfinále. Doma smetli Kolín 96:63 a postoupili do závěrečného turnaje Final four.

Válečníci nedali soupeři vůbec žádnou šanci. Zápas dohrávali s náhradníky v sestavě v exhibičním tempu. O děčínské převaze svědčí třeba i to, že osm z jedenácti hráčů se minimálně jednou pochlubilo úspěšnou trojkou. "To je samozřejmě snem každého trenéra, když to takhle máte. Rozehrajete utkání, nikomu se nic nestane, zasáhnou všichni hráči do hry, všem se daří, hrajete kolektivně. 30 asistencí, to nepamatuju, to je něco úžasnýho," rozplýval se děčínský trenér Pavel Budínský.

Kolektivní výkon ho nadchl. "To je filozofie klubu: hrát nesobecky. Mít radost z toho, že někdo je v lepší pozici a přihrát mu tam. Spontánní radost těch klíčových hráčů, kteří jsou mnohdy podporování náhradníky, tak dneska Dan Hendrych i Lukáš Linhart cítili podporu z lavičky, protože si jí zasloužili," líbilo se Budínskému.

Kolín se ve třetí čtvrtině přitáhl na osm bodů. Děčín ho ale během pár minut zničil 19:0. "V obraně jsme zavřeli vrátka a šest minut nedostali koš. Z toho my těžíme. Když hrajeme dobrou obranu, hrajeme rychle dopředu. Zlomili jsme je ve třetí čtvrtině," pochvaloval si střelec osmi děčínský bodů Luboš Stria.

Mezi nejlepší pohárovou čtyřkou se chce v únoru v Brně porvat o co nejlepší umístění. "Každej z nás je soutěživej, uvidíme, co Final four přinese. Může se stát ještě spousta věcí. Musíme být pokorní, šťastní, že spolu můžeme trénovat a hrát," řekl Stria.

Kromě Děčína se pohárového Final four zúčastní pořádající Brno a Pardubice, které včera vyřadily Jindřichův Hradec. Poslední finalista pak vzejde z dnešního souboje mezi Prostějovem a Opavou.

autor: dak
Spustit audio