Děčínská dominanta, vyhlídková restaurace na Pastýřské stěně, možná znovu ožije

4. březen 2016

Budova na Pastýřské stěně v Děčíně bude možná znovu sloužit turistům. Město ji plánuje zapůjčit zoologické zahradě, která s ním sousedí. Ta by tam chtěla mít v objektu kromě občerstvení také výstavní prostory a otevřít vyhlídkovou věž.

Zámeček na Pastýřské stěně je v tuto chvíli nepřístupný veřejnosti, město pro něj hledá nové využití.

„Určitě by zde mělo být nějaké velmi drobné občerstvení. O tom, že by zde byla plně fungující restaurace, se zatím neuvažuje. V úvaze je, že by tento objekt spravovala zoologická zahrada,“ říká mluvčí města Markéta Lakomá.

Turisté mohou navštívit vyhlídkovou terasu, Klub přátel rozhleden by chtěl víc - chtěl by využívat vyhlídkovou věž, která se v objektu nachází. Oslovil proto otevřeným dopisem radnici.

Klub přátel rozhleden zaslal prosbu o znovuotevření rozhledny děčínské primátorce

„Poslali jsme otevřený dopis s prosbou na paní primátorku, že až budou vybírat nového nájemce, aby dali do smlouvy věcné břemeno s tím, že by věž rozhledny byla přístupná pro veřejnost a sloužilo to prostě tak, jako kdysi. Zatím jsme odpověď nedostali,“ říká člen Klubu přátel rozhleden Karel Punčochář.

„Ta stavba se stavěla proto, aby sloužila k výhledům. Nejen že se dá koukat z terasy, ale je to právě i o těch vyhlídkových věžích, a tomu by měla sloužit dodnes,“ dodává Punčochář.

Takových nepřístupných vyhlídek je podle Punčocháře v ústeckém kraji víc, klub by si přál jejich obnovení.

„Týká se to například Komáří Vížky, Strážiště v Chomutově, je to problém i obnovení rozhledny na Lovoši,“ vypočítává Karel Punčochář.

Budou mít obyvatelé Děčína opět své oblíbené výletní místo?

Město Děčín vlastní zámeček od jeho postavení v roce 1905. Odjakživa to byl vycházkový cíl obyvatel města i turistů.

„Bylo to takový místečko studentských lásek a byl to takový maják toho Děčína - takhle jsem to vnímal,“ říká pan Petr.

Výhled z rozhledny zámečku na Pastýřské stěně

Zámeček mělo v pronájmu několik podnikatelů, ten poslední skončil 30. ledna tohoto roku. Město teď v objektu alespoň temperuje, aby zabránilo jeho chátrání a vlhnutí. Objekt je historický a bude potřebovat nějakou údržbu, o konkrétní podobě té údržby se bude jednat.

Zoologická zahrada by zde mohla občerstvení provozovat, ředitelce Kateřině Mayerové by se líbilo využití budovy i na výstavní prostory a ráda by opět zpřístupnila vyhlídkovou věž pro turisty.

Co přesně v objektu zámečku na Pastýřské stěně bude a odkdy bude přístupný veřejnosti, o tom rozhodne rada města na konci dubna.

autor: dap
Spustit audio