Děčínský útulek přestal dobrovolníkům půjčovat psy – kvůli vedru

7. srpen 2015

Děčínský útulek přestal kvůli vedru dobrovolníkům půjčovat psy. Při procházkách by si totiž popálili tlapky o asfalt a mohli by dostat i úžeh. Místo toho se několikrát denně sprchují a mají klidový režim.


„Bohužel musíme návštěvníky upozornit, že pejsky v těchto horkách nepůjčujeme. Když si šlápnete holou nohou na asfalt nebo na beton, tak to nevydržíte. Ti pejci to mají to samé, spálí si tlapky a to se špatně hojí, vysvětluje Kateřina Haberlandová.

„Samozřejmě bych ráda venčila, ale když jsou taková vedra, tak to prostě nejde a je to tak lepší, než kdyby ten pes zkolaboval,“ chápe situaci jedna z dobrovolných venčitelek, studentka veterinární medicíny Alžběta Bílková.

Pro savce platí naprosto bezvýhradně klidový režim. I přes veškerá upozornění veterináři denně řeší případy psů zavřených v autě na parkovištích bez možnosti dostat se k vodě. Následky bývají katastrofální. Pomoct už nemohli ani čau čauovi, kterému při procházce v lese vystoupala teplota až na 41,7 stupňů.

Savci jsou ve vedrech líní, včely pracují

Zatímco ostatní zvířata se flákají, včely nevědí, kam dřív skočit. Předseda děčínských včelařů Zdeněk Novotný je u úlu už od pěti hodin od rána.

„Ty vedra, je to krutý jak pro lidi, tak pro zvířata. I když jsou úly zateplené, to je neochrání. Včely nosí celý den vodu jen na to, aby se ochladily. A kde je ostatní práce? V přírodě není voda, tím není nektar, včela nemá co sbírat, protože není nikde kytka žádná. Včela nemá kde vzít pyl, což je její chleba. Včelař by jim měl trochu pomoct a zastínit je. To je právě ta včelařina…“ uzavírá Zdeněk Novotný.

autor: Iva Zítková
Spustit audio