Demolice poškozeného domu v ústeckých Předlicích se stále odkládá

20. listopad 2017

Už od března Marxovu ulici v ústeckých Předlicích zakončuje zničený dům. Při požáru se ho část zřítila a statik nařídil jeho stržení do konce června. Ruiny tam ale pořád jsou.

Demolici domu zaplatí Ústí nad Labem. Vybralo firmu Martina Černého, který nabídl dům zbourat za 662 tisíc korun.

Velmi předběžně se koncem října mluvilo o 20. listopadu jako dni, kdy by bourání mohlo začít. Mluvčí města Romana Macová ale před 14 dny informovala, že se vše komplikuje.

Statik totiž před bouráním prohlédl těsně sousedící dům, aby zjistil v jakém je stavu, a zjistil, že bude nutné v ní zajistit hlavně krov, protože má vážné vady. Zajištění bude dělat také firma pana Černého. Prý ale nejde o nic zásadního, spíš o zajištění pro jistotu.

Dělníci nesmějí při demolici do poničeného domu vstoupit – dům musí rozebírat odshora z plošin. Po skončení bouracích prací statik opět prohlédne sousední budovu, pro jistotu, jestli nebyla poškozena.

Původně stavební úřad nařídil bourání do konce června, majitel budovy Robert Mareček ale na něj neměl peníze – prodal proto dům Richardu Šubovičovi ze Slovenska za 10 tisíc. Tento muž je v současnosti ve vazbě na Slovensku kvůli podvodům.

Město se snažilo změně majitele zabránit například návrhem na předběžné opatření, aby nebyl prodej zaznamenán v katastru nemovitostí, ale marně. Peníze za demolici bude tedy město muset vymáhat po vlastníkovi.

autor: hau
Spustit audio