Děti v litoměřických mateřinkách zahradničí. Nejvíc je baví zalévat

4. říjen 2016

Zahradníky už od mala jsou děti v mateřských školkách v Litoměřicích. Hezké dny od letošního jara už netráví venku jen na hřišti, prolézačkách nebo na procházkách, ale také u vlastních malých zahrádek. A baví je to.

Děti pěstují na zahradě v truhlících různé bylinky, jako třeba mátu nebo pažitku. „Staráme se o ně, dáváme na ně pozor a zaléváme je,“ říká malá zahradnice Nika a malý zahradník Dominik dodává: „Nejvíc mě baví je zalévat. To děláme tak jednou až dvakrát denně.“

„Máme tu tři třídy, každá z nich má svůj záhonek a truhlík. Přišla na to paní ředitelka, nechali jsme vyrobit truhlíky, s dětmi jsme je osázeli a už jsme měli i první sklizeň,“ usmívá se vedoucí školky Lipová Ivana Brutovská.

Jeden z truhlíků, ve kterém děti pěstují vlastní bylinky

Malé děti si vypěstovaly zeleninu k jídlu, například ředkvičky, ty větší zas bylinky ‒měly tak třeba už pažitku v polévce nebo nápoj z meduňky.

„Měli jsme zasazený libeček, meduňku, mátu, pažitku, levanduli… Také tu jsou okrasné květiny, jako jsou afrikány, děti ale mají nejraději pažitku, ta je bezkonkurenční. A chutná a voní jim i máta,“ konstatuje Ivana Brutovská.

Teď už děti z mateřinek čeká jen zazimování jejich záhonků. Vychovatelky jim vysvětlí, proč v zimě bylinky nerostou a že musí počkat na jaro, až se příroda probudí a bude se moci opět sázet.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio