Díky valtířovským patriotům má hrobka Chotků dvě opravená vitrážová okna

24. květen 2017

Dvě opravená vitrážová okna ze čtyř bude mít ode dneška (24. 5.) hrobka šlechtického rodu Chotků ve Valtířově. Většinu peněz zaplatí dárci, menší část potom velkobřezenský zámek, ke kterému hrobka z roku 1869 patří. Před vsazením do gotických oken přímo v hrobce dokončovali řemeslníci poslední úpravy jednotlivých dílů vitráží.

Řemeslníci dávají do dvou oken v hrobce šlechtického rodu Chotků ve Valtířově na Ústecku opravená vitrážová skla. Jejich obnova bude stát zhruba 35 tisíc korun. Třetinu přispěl zámek, dvě třetiny zaplatili obyvatelé Valtířova.

„Věnovala rodina Redlichova… To je na počest mého dědečka, ten by se loni dožil 100 let. My tady asi 5 let děláme Noc kostelů, já jsem se při tom ujala průvodcovské role, a jednou jsem si řekla, že už mě nebaví, když je venku škaredě, že mi fouká na záda, usmívá se iniciátorka oprav Kateřina Valešová.

Tuto vitráž věnovala rodina Redlichova

Práce na dalších dvou vitrážových oken se podle ní odhadují na zhruba 80 tisíc korun.

Na opravu oken se přijel podívat i kastelán zámku Velké Březno Miloš Musil. „Máme plán, že bychom ostatky rodiny Chotků opět přesunuli sem, ale to je velmi finančně náročné. Ta oprava hrobky bude také něco stát, protože na zdivo nebyly použity kvalitní cihly, takže se nám to tu drolí…“

Příležitost prohlédnout si opravená vitrážová okna i celou hrobku budou mít lidé 9. června od 17:00 při Noci kostelů.

autor: hau
Spustit audio