Dlouho očekávaná stavba Vilsnické spojky v Děčíně se znovu odkládá

V Děčíně se měla už za několik měsíců začít stavět silnice, která by ulevila dopravou přetíženému centru města. Na takzvanou Vilsnickou spojku řidiči čekají už 25 let. A čekat budou zřejmě dál, její stavba se totiž odkládá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doprava, dopravní zácpa, auto, kolona

Doprava, dopravní zácpa, auto, kolona | Foto: Filip Jandourek

„Spojka by vedla od Lidlu, kde by vznikl velký kruhový objezd, a nad ním v prvním patře by vedla spojka přímo z mostu na pilotech na ulici Práce,“ přiblížil už před nějakou dobou děčínský zastupitel Pavel Sinko z ČSSD. O přeložku silnice I/13 se zajímá prakticky od vzniku tohoto dopravního řešení.

Z Děčínského Nového mostu by se tak lidé rychleji a pohodlněji dostali na Ústeckou ulici. Stavba se připravuje velmi dlouho. Například na ulici Práce byly už před 20 lety zbourány domy, které stály budoucí silnici v cestě.

Stavět se mělo začít už před lety, kdy byl projekt hotov. Spojka ale skončila mezi stavbami, které ministerstvo dopravy v době finanční krize pozastavilo. Už loni bylo vše odblokováno a práce měly začít, došlo ale k dalšímu zdržení.

Názory místních se různí

Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Niny Ledvinové může za komplikace právě dřívější blokace: „Jedná se především o majetkoprávní záležitosti související s novým občanským zákoníkem a se změnami stavby, které nastaly od doby, kdy byla příprava stavby zastavena tehdejším ministrem dopravy.“

„Zatím jsme nemohli zahájit stavbu, jelikož nemáme k dispozici všechna stavební povolení. Přesto předpokládáme zahájení prací ještě v letošním roce,“ dodala.

Mnozí obyvatelé Děčína ovšem Vilsnickou spojku považují jen za velmi kosmetické řešení a říkají, že skutečným problémem je chybějící dálniční přivaděč.

Skupina shromážděná kolem Děčínského fóra, které se problémům s dopravou věnuje, zase zastává názor, že spojka je lepší než nic. Tito lidé vítají každou úlevu, kterou městu přinese urychlení dopravy. Děčín je totiž sevřen v úzkém kaňonu Labe a má jedny z nejhorších rozptylových výsledků v kraji.


Zvětšit mapu

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme