Dlouhodobě nezaměstnaní by se měli zapojit do veřejné služby, jinak přijdou o část podpory

1. srpen 2017

Změna zákona o hmotné nouzi by měla přimět dlouhodobě nezaměstnané pracovat. Pokud se od července nezapojili do veřejné služby a neodpracovali nejméně 20 hodin měsíčně, klesnou jim v srpnu dávky: vypočítají se pouze z existenčního minima 2200 Kč a zvýšit si je mohou na původní úroveň kolem tři tisíc jen díky odpracovaným hodinám.

Práci v rámci ve veřejné službě nabízejí většinou obce. Například v Mostě mohou technické služby nabídnout dlouhodobě nezaměstnaným více než 400 pracovních míst:

„Byla jsem 4 roky na mateřské, ta skončila, necelý rok jsem na úřadu práce, teď začínám tady, v rámci veřejné služby,“ říká Pavlína Baloghová z Obrnic na Mostecku.

Spolu s několika dalšími lidmi v rámci veřejné služby uklízí park. Konkrétně hrabe trávu, kterou sečou zaměstnanci místních technických služeb. Do práce dnes nastoupila poprvé a chce do konce měsíce odpracovat 30 hodin. Dostane se tak nejen na původní výši příspěvku na živobytí, ale ještě si k tomu přivydělá zhruba 600 korun.

Podle pracovnice v sociálních službách Anny Humpolcové jsou lidé motivováni právě snížením příspěvku na živobytí. Počítá, o kolik přijde ten, který se v červenci do veřejné služby nepřihlásí: „Přijdou o 690 korun na každého jednotlivce, který je v systému dávek hmotné nouze. Týká se to dávek živobití.“

Těm nejlepším nabídnou v Obrnicích i trvalý pracovní poměr

Zatím v Obrnicích na Mostecku nastoupilo do veřejné služby víc než 30 lidí. Podle starostky obce z ODS Drahomíry Miklošové si z nich bude obec vybírat ty, které následně zaměstná: „Pokud se osvědčí na veřejné službě, mohou postoupit na pozice veřejně prospěšných prací a pak mohou získat i trvalý pracovní poměr.“

Jak vypadá aktuální počet pracovních míst v rámci veřejné služby v Ústeckém kraji, říká ředitel krajského Úřadu práce v Ústí nad Labem Radim Gabriel: „Máme v současnosti asi 2800 míst veřejné služby, naplněno máme kolem 40 až 50 procent.“

Podle informací Úřadu práce se v Mostě do veřejné služby zapojily zhruba tři stovky dlouhodobě nezaměstnaných, dalších asi sto pracovních míst je v rámci veřejné služby ještě volných.

autor: hau
Spustit audio