Do Děčína se sjeli floristé z celé země soutěžit o titul mistra České republiky

14. květen 2015

V Děčíně soupeří floristé o titul mistra České republiky. Soutěž v květinové vazbě má tradici 44 let a letos se koná v děčínském pivovaru. Nezvyklému prostoru, kde se soutěž koná poprvé, se podřídilo i téma letošní soutěže - svatba ve staré továrně.

Už druhý den pracují nejlepší květináři z celé země na soutěžních vazbách, které některému z nich přinesou titul mistra České republiky.

Mistrovství provází čilý ruch, protože pivovar je obchodním centrem a 21 floristů tvoří ve všech jeho veřejně přístupných částech, kudy prochází lidé. Kontroloři ale dávají pozor, aby na soutěžící nikdo nemluvil.

V Děčíně soutěží floristé o titul mistra České republiky

Jde to 44. ročník soutěže a v pivovaru se koná vůbec poprvé, dříve ji hostil třeba děčínský zámek. Letošní téma odpovídá prostředí - soutěžící mají za úkol vytvořit z květin výzdobu pro svatbu ve staré továrně - od obřích květinových sloupů až po vazbu pro nevěstu.

Zadaní je vždycky zajímavé - loni se pokoušeli floristé vytvořit louku na dlani a předloni bylo tématem stoleté výročí narození Otto Wichterleho - vynálezce kontaktních čoček - takže vazby byly interaktivnější a vyrobené tak, aby si je mohli prohlédnout i lidé s poruchou zraku - tedy pohmatem.

Kategorie jsou tradičně dvě: junioři z řad studentů zahradnických škol a senioři - kam patří všichni ostatní.

Všechny květinové vazby zůstávají rozesety po pivovaru, takže už teď si můžete volně prohlédnout řadu z nich, i když výstava oficiálně začne až v pátek a potrvá až do neděle.

autor: Iva Zítková
Spustit audio