Do děčínské nemocnice přiletěli rozdávat dárky Andělé bez křídel i basketbalisté

19. prosinec 2014

V děčínské nemocnici se už rozdávaly dárky. Dětské oddělení se totiž každý rok před Štědrým dnem vyprázdní, protože se lékaři a sestřičky se snaží, aby všechny děti trávili svátky u vlastních stromečků. Dárky jim i dětem tak přinesli lidé z organizace Andělé bez křídel s předstihem. Vzali s sebou na pomoc i děčínské basketbalové hvězdy.

„Vždycky jsem si myslela, že je to hrozný být na Vánoce v nemocnici, ale řekla bych, že je horší ten pocit, že je to dítě nemocný a je jedno, jestli je to na Vánoce nebo mimo Vánoce. Člověk myslí jen na to, aby bylo dítě zdravý a aby s ním byl už v pořádku doma. Vánoce člověk může oslavit i později,“ vypráví Jana Patrovská, maminka rok a půl staré Natálky.

Jakub Houška, kapitán BK Děčín není v děčínské nemocnici před Vánoci poprvé.

„Když jsem člověk jde, tak se snaží udělat trochu radosti, vnést trochu jinou atmosféru, tak se snaží s dětma promluvit, udělat nějakou srandu i mezi kluky, takže je to takový příjemný,“ konstatuje s úsměvem Houška.

Marie Jelínková patří k organizaci Andělé bez křídel, která se připojila k děčínským basketbalistům. „Koupili jsme televizi, dvě křesla, indukční vařič a televizi. Peníze jsme získali z vánočních trhů na Husově náměstí a celkem se vybralo přes deset tisíc,“ popisuje dárky Marie Jelínková.

„Ty dary se hodí, protože televize je na té JIP opravdu moc potřeba. Protože ty děti, když na tam po operaci leží tři čtyři dny, tak to psychicky úplně jinak snáší, když se můžou koukat, protože vědí, že to nejhorší už je za nimi,“ říká Milan Pánek, primář dětského oddělení děčínské nemocnice. Jeho úkolem teď je, aby Vánoce strávilo co nejvíc dětí doma místo v nemocnici. Každý rok jich tu ale zůstává kolem pěti.

autor: Iva Zítková
Spustit audio