Do hřenských soutěsek se po povodních vrací turisté

15. červen 2013

Hřensko na Děčínsku je jen pár dnů po povodních a do obce mezi skalami se vrací život a především turisté. Provozovatelé restaurací a cukráren se připravují na turistickou sezonu.

Jezdí sem nejen lidé z Čech, ale i ze sousedního Německa. Láká je především plavba lodí v romantických soutěskách. Ty byly lidem přístupné už před týdnem.

„Soutěsky jsme zprovoznili v sobotu, takže bylo zavřeno pouze jeden týden. Nyní už jsou v pořádku a normálně jezdí. Hádám, že se zde objevilo zatím asi tisíc lidí“ říká správce soutěsek Robert Drnovec.

Jelikož je hezké počasí, zdá se, že lidé budou do Edmundovy soutěsky chodit stále častěji. Vodopády hučí a nikdo by nepoznal, že se tu přehnala velká voda. Z dálky je vidět skupina turistů.

Pavel a Markéta jsou turisté, kteří jen několik dní po povodních jdou ve Hřensku k Edmundově soutěsce.

„Jsme z Příbrami a po povodních nás napadlo se jen tak podívat po republice," říká Pavel.

Před pár dny se ve Hřensku krátce po povodních uskutečnila i první svatba na loďkách. Podle ženicha Radima Valčuhy jim ale povodně dělaly starosti do poslední chvíle.

„Plán byl na loďkách, bez povodně, ale počasí nám to lehce narušilo, takže místo romantické svatby na lodičkách jsme posledních deset dnů řešili, jestli to bude, nebo nebude možné. Nakonec to možné bylo a termín zůstal původní," konstatuje.

Škody způsobené letošní povodní odhaduje nezávislý starosta Hřenska Jan Havel na 150 milionů korun. Poškozené obci teď ekonomicky výrazně pomůže, pokud se do Hřenska a soutěsek rychlé vrátí turistický ruch.

autoři: Tomáš Mařas , Iva Menšíková
Spustit audio