Do Kurdistánu utíkají lidé před Islámským státem - uprchlíkům posílá pomoc i spolek Roja Sor z Teplic

9. říjen 2015

Už devátý kamion s humanitární pomocí vyslal do iráckého Kurdistánu spolek "Roja Sor" z Teplic. I když je tato pomoc jako kapka v moři, je zapotřebí.

Autonomní oblast Kurdistánu leží na území Iráku, Íránu, Sýrie, Arménie a Turecka. Kurdové přijímají uprchlíky před brutalitou tak zvaného Islámského státu. Kurdští vojáci - pešmergové - se zároveň snaží bránit postupu radikálních islamistů.

Za Šárkou Petrovou z Hudcova, která stojí v čele spolku Roja Sor, přijel se svým kolegou redaktor rádia a televize "Voice of Kurdistan" Hakim Hekmat, který situaci v Kurdistánu popsal.

Uprchlíkům před Islámským státem v Kurdistánu léky, jídlo i oblečení

„Už půl roku Kurdové nedostali peníze, které mají od Iráku dostávat. V Kurdistánu žijí 4 miliony lidí a musíme se postarat o další dva miliony uprchlíků, kterým jsme otevřeli hranice. Další problém jsou vojáci, pešmergové, je jich málo. Jsou už půl roku bez platu, výstroje a přesto bojují s Islámským státem. Kurdové jsou po staletích útlaku zvyklí si pomáhat. Třeba ti, kteří teď bydlí třeba v Duhoku, sami byli před 30 lety azylanti. Současným uprchlíkům před Islámským státem každá rodina nabídla pomoc, dala jim oblečení, jídlo. Ale teď už je to i pro místní těžké, protože sami začínají strádat. Třeba my dva jsme novináři, a také jsme si vzali k sobě jednu rodinu z ohrožených oblastí,“ popisuje krizi Hakim Hekmat, který žije severně od iráckého Mosulu, ve městě Duhok.

Pomoci zorganizované Šárkou Petrovou a jejím spolkem Roja Sor si váží, je však podle něj kapka v moři. Podle Hekmata je v Kurdistánu kromě munice a zbraní pro pešmergy zapotřebí i mnoho dalších věcí.

„Momentálně, co ti lidí potřebují, je: dětské mléko, plenky, teplé oblečení, stany. Přesto že se vybudovaly velké kempy, tak spousta lidí žije na ulici. Dále jsou potřeba gamaty na plyn. Na elektřinu ne, protože ta často vypadává. U nás působí i mezinárodní nebo menší humanitární organizace, ale ta pomoc stále nestačí. Jde o to, že děti nemají kam chodit do školy. Nebyli jsme připraveni na tolik lidí. Umožnili jsme učení ve stanech, ale i tak by děti potřebovaly školy. Potřebovali bychom nemocnice, hodně zapotřebí jsou i léky.“

Roja Sor vysílá další kamion s pomocí, zatím na něj chybí peníze

Spolek Roja Sor už do iráckého Kurdistánu vypravil devátý kamion s humanitární pomocí. Zapojují se nejen Češi, ale především Kurdové a firmy z Německa. Podle Šárky Petrové je pomoc na místě nejúčinnější. Momentálně ale spolku chybí peníze na doplacení dopravy.

„Třeba teď jsme poslali 40tunový kamion. Stále nám na tento kamion chybí 1735 euro. Za 7 dní bude vyjíždět menší kamion. Tam se dají počítače, věci do školy, zimní bundy, drogerie. Na tento kamion zatím nemáme vůbec nic, ten vyjde na 2.000 euro.“

V prosinci chce Šárka Petrová se svým manželem Shamsadinem Shamou poslat do Kurdistánu poslat další kamion. Hledají u nás bydlení a odbornou pomoc pro čtyřicítku dívek a žen, které bojovníci tzv. Islámského státu prodávali a znásilňovali. Spolek Roja Sor má fabebookové stránky "Roja Sor CZ1", kde je také číslo transparentního účtu.

autor: hau
Spustit audio