Do Mukova u Bíliny se dnes vrátí po zvon ze šestnáctého století

25. říjen 2012

Velký den dnes (25.10.) zažije malá obec Mukov u Bíliny na Teplicku. Do tamního kostela svatého Prokopa se totiž vrátí po více než třiceti letech zvon, o kterém se myslelo, že už neexistuje.

Před dvěma lety jej našli členové místního sdružení v nedalekém kostele v Křemýži. Od letošního jara byl pak zvon v rukách restaurátorů.

Zvon v Mukově byl svěšen ze zvonice barokního kostela svatého Prokopa zhruba před třiceti lety. O deset let později jej nechal tehdejší farář odstěhovat do kostela v Křemýži, aby se v chátrajícím mukovském kostele zvon nedostal do rukou vandalů. Sdružení Mukov ale v posledních třech letech kostel opravilo, včetně střechy, fasád a zvonice. Následovalo pátrání po zvonu, který se našel až po zhruba jednom roce.

Zvon, který ještě nemá jméno, si odvezl na jaře známý český zvonař a restaurátor Petr Rudolf Manoušek: „Tento zvon od Kristiána Schunkeho je významnou historickou památkou, protože vinou obou válečných rekvizic nám těch zvonů mnoho nezbylo. Němci nám odvezli dvanáct tisíc zvonů, takže já si cením každého takového starého zvonu, i když třeba podle dnešních hledisek není akusticky prvotřídní...“

V restaurátorské dílně se na zvonu objevily dávno zapomenuté texty: „Obvykle tyto texty vypovídaly o tom, v jaké době ten zvon vznikl, kdo ho odlil a v naprosté většině případů uvádí také jméno panovníka a dárce. Dnes bychom jim říkali sponzoři, tehdy to ale byli mecenáši. Takže, kdo se největší měrou zasloužil o to, že zvon vznikl, býval uveden na zvonu...“ vysvětluje Manoušek.

Stěhování zvonu do zvonice by mělo v Mukově začít dnes (25.10.) v 11 hodin dopoledne.

autor: Jan Beneš
Spustit audio