Do našich obcí jezdí málo autobusů, kritizuje současné jízdní řády starosta Povrl

6. listopad 2017

Zhruba za měsíc začnou platit nové jízdní řády v autobusové a železniční dopravě. V Ústeckém kraji se výraznější změny nechystají. S veřejnou dopravou ale nejsou dlouhodobě spokojeni v Povrlech na Ústecku. Podle tamního starosty tam ze spádových obcí jezdí málo autobusů.

„Osad nad obcí Povrly máme několik, a autobusová doprava je stále při starém. To znamená, že víkendy a svátky tam nic nejezdí. Pořád tam platí argumentace, že jsme v železničním koridoru, a ty lidi ať se na nádraží dostanou, jak chtějí,“ vysvětluje starosta Povrl na Ústecku Petr Hadraba z SNK ED.

Podle něj si na špatnou dopravu stěžují i lidé, kteří míří do Povrl například na zimní stadion nebo tamní koupaliště.

Podle Jakuba Jeřábka z ústeckého krajského úřadu autobusy do spádových obcí kolem Povrl nejezdí, kvůli malému zájmu: „Mají dopravní obslužnost takovou, jakou by měly stejné obce všude jinde v kraji – jde o obsluhu pouze několika spoji v pracovní dny, o víkendu nikoli.“

Podle náměstka ústeckého hejtmana Jaroslava Komínka z KSČM ale může dopravu zajistit přímo obec: „Pokud má starosta obce pocit, že nějaká jeho část či osada jsou nezabezpečeny, může si tuto dopravu na své náklady objednat.“

O vlastní dopravě teď v Povrlech skutečně přemýšlejí. Jednání jsou ale na začátku. Podle starosty Petra Hadraby ale kraj obci neodpověděl ani na petici, kterou k zajištění dopravy zaslali.

Podle Ústeckého kraje ale starosta odpověď na petici dostal. „Na tuto petici odpověděl starostovi přímo pan hejtman osobním dopisem, který mu byl dopraven datovou schránkou, ve které hejtman reagoval nejen na petici, ale byla mu i detailně popsána celá problematika turistických a víkendových linek,“ dodává Lucie Dosedělová z ústeckého krajského úřadu.

Nové autobusy do obcí kolem Povrl zřejmě v novém jízdním řádu nebudou. Na ostatních autobusových linkách v kraji se pak s novým jízdním řádem výraznější změny neplánují. Totéž platí o železnici.

autor: bach
Spustit audio