Do Turnova přijeli významní světoví šperkaři se svými klenoty

25. září 2010

Významní světoví šperkaři přivezli do Turnova své práce. Ozdobí jimi výstavu Sympozium 03, která dnes začíná v Muzeu Českého ráje. "Letos přijelo osm šperkařů ze šesti zemí," řekl ČTK kurátor sympozia Miroslav Cogan. Do Turnova přicestovali vedle českých také šperkaři z USA, Německa, Portugalska, Estonska a Slovenska. Podle Cogana každý z nich dá na výstavu nejméně čtyři své práce. Celkem sympozium nabídne stovku šperků.

Kromě novinek a prací vzniklých během předchozích 14 ročníků muzeum představí také díla ze sympozií v Jablonci nad Nisou a Smržovce. Jde o exponáty z let 1968 až 2002.
"Výstava má připomenout, že nikde na světě není tak velká hustota šperkařských sympozií a výstav jako na Turnovsku a Jablonecku," uvedl Cogan. Šperkaři během sympozia vytvoří nové práce a zařadí je do výstavy, která potrvá do 7. září 2003.
Cílem sympozia a řady doprovodných akcí je přiblížit návštěvníkům Turnova jeho řemeslnou a uměleckou tradici ve zpracování drahých kamenů a výrobě šperků. "Za nejdůležitější ale považujeme výměnu zkušeností a především hledání nových cest ve šperkařství," poznamenal Cogan. Komerční šperkaři se podle něj moderním trendům často brání a drží se osvědčených vzorů. "Proto se sem snažíme přivést nové lidi a nové myšlenky," upozornil.
V prvním týdnu se účastníci seznamují s krajem a v nalezištích si sami hledají materiál na své šperky. "Ve druhém týdnu šperky vyrábějí, a to většinou ze stříbra, které má v českých zemích svou tradici, je dostupné a hlavně se s ním dobře pracuje," poznamenal Cogan.
Z prací vyrobených na sympoziu si muzeum může vybrat vždy jeden šperk od každého výtvarníka do svých sbírek. Šperkaři však často nechávají muzeu celou kolekci. Sbírka shromážděná během 14 ročníků sympozia obsahuje 313 exponátů a odborníci ji hodnotí jako jednu z nepozoruhodnějších v Evropě. Nejlepší šperky vystavovalo muzeum v USA, Nizozemsku, Polsku a ve Španělsku.

Spustit audio