Do Ústeckého kraje by mohly v příštím roce přijít miliony korun na demolice vybydlených domů

27. říjen 2015

V příštím roce by mohlo dojít na demolice vybydlených budov v Česku. Počítá s tím návrh ministerstva pro místní rozvoj, který schválila vláda. Tři regiony, včetně Ústeckého kraje, si mezi sebe rozdělí sto milionů korun.

Využít peníze od ministerstva bude možné na demolice vybydlených a v některých případech i rizikových objektů. Podle ústeckého krajského radního Martina Kliky z ČSSD by bylo jen Ústeckém kraji potřeba na demolice víc peněz.

„Tento plán je na rok 2016, mluvilo se řádově o sto milionech korun pro tři regiony, takže já doufám, že to je prvopočátek,“ věří Martin Klika.

Ústecký kraj odhadl částku potřebnou na demolice v kraji zhruba na čtvrt miliardy korun. Podmínkou pro získání dotací ale bude to, že obce a města musí vybydlené budovy vlastnit.

Města už mají některé podobné objekty vytipované. Například v Ústí nad Labem by bylo dotace možné použít na dva domy v Matiční ulici, kde dříve byly holobyty.

Sídliště Chanov

Podle nezařazeného náměstka ústecké primátorky Pavla Dufka je ale problém v tom, že město drtivou většinu domů nevlastní a proto na dotace nedosáhne.

„99 procent nemovitostí je v soukromém vlastnictví – na ně by se tyto peníze nevztahovaly. Pro město přicházejí v úvahu pouze dva objekty – oba v Matiční ulici.“

Jasno už mají také v Litvínově na Mostecku. Město chce uspět se žádostí o dotaci na demolici objektů v areálu bývalé ubytovny U Bílého sloupu. Vedle toho plánuje jednat s majiteli dalších vybydlených domů, například v litvínovském Janově.

„Tyto domy zatím nejsou ve vlastnictví města, takže budeme jednat s vlastníky, jestli by byli ochotni nám tyto domy prodat za rozumnou cenu, abychom v rámci tohoto dotačního titulu mohli žádat o příspěvek na zbourání,“ doplňuje litvínovská starostka Kamila Bláhová z hnutí ANO.

autor: bach
Spustit audio