Do Ústeckého kraje jezdí stále více turistů - cizinců i rodin ze všech koutů Česka

17. únor 2016

V loňském roce vzrostl v Ústeckém kraji o 13 % meziročně počet hostů, kteří navštívili tamní hotely, penziony a autokempy. Vzrostl také počet nocí, které turisté v Ústeckém kraji strávili. Nárůst se týkal jak zahraniční, tak domácí klientely.

„Ten turista tady najde podle mého názoru ideální místa a stráví tady dovolenou nebo výlet,“ vysvětluje si větší zájem turistů o Ústecký kraj Ondřej Baštýř, ředitel Chrámu chmele a piva v Žatci, který loni navštívilo rekordních 50.000 návštěvníků. K

Klíč k úspěchu vidí v nadšení těch, kteří se snaží přilákat novou klientelu. „Myslím, že to začíná, to nadšení, v tom že to vezmou do ruky správní lidé, podaří se jim prosadit se v těžkém konkurenčním boji, a pak to přináší ovoce. Jak říkám, Ústecký kraj má co nabídnout.“

Do Ústeckého kraje loni přicestovalo více než 36.000 cizinců a skoro 60.000 Čechů ze všech koutů České republiky. Mezi cizinci převládali Němci, následovali Slováci a Poláci.

Do Ústeckého kraje lákají destinační agentury

Zimní cesty v Krušných horách

Pomoci zlepšit obraz Ústeckého kraje na poli turistiky a cestovního ruchu mají destinační agentury. Destinační agentura Krušné hory chce letos nalákat hlavně rodiny s dětmi. Tak trochu netradičně je bude lákat na krušnohorské horory.

„Krušné horory anebo tajemná místa Krušných hor je ucelený okruh geocachingu deseti míst v Krušných horách. Ke každému místu bude natočen krátký hraný film, sedmi minutový. Jsou to místa, která mají v sobě tajemnou pověst, něco, co naláká na to místo. K tomu vydáme turistický pas, do kterého budou lidé sbírat razítka právě z těchto míst,“ vysvětluje ředitelka agentury Eva Maříková.

Pomyslnou červenou nití v tajemných příbězích bude Marcebila - bludná paní Krušných hor. Ta by měla diváky nejen děsit, ale hlavně lákat k návštěvě dalších míst v Krušnohoří.

Novou atrakcí Krušných hor budou v létě noční a večerní prohlídky

„Připravujeme Nočním Krušnohořím, je to taková společná akce napříč celou destinací. Uděláme noční prohlídky v kulturních památkách, noční pochody, otevřou se například sklepy, které nikdy otevřeny nebyly. Budeme promítat Krušné horory, na zámcích, na hradech, ve sklepeních,“ popisuje Maříková.

Revitalizované rašeliniště Cínovecký hřbet v Krušných horách

Destinační agentura Dolní Poohří se soustředí na oblast podél toku řeky Ohře - tedy na Žatecko, Lounsko, ale také okolí Klášterce nad Ohří nebo Kadaně. Letošním hlavním motivem všech akcí, bude 700. výročí narození Karla IV. Výjimkou nebude ani tzv. Prtský špacír, kterým v polovině dubna zahájí letošní turistickou sezónu.

„V tom Prtském špacíru Karel IV. rodiče a děti povede kousek cesty, udělá jim středověké bojiště, budou si moci vyzkoušet středověké zbraně,“ vysvětluje ředitelka agentury Libuše Novotná Pokorná.

Zájemci se ale mohou těšit i na Den Ohře, který připadá na poslední sobotu v červenci, konat se bude v parku u zámku v Klášterci nad Ohří.

autor: Jan Beneš
Spustit audio