Dominantou Lišnice na Mostecku se stává nelegální vrakoviště. Obyvatelé jsou bezradní

27. říjen 2016

Obec Lišnice na Mostecku s 200 obyvateli si neví rady s vrakovištěm, které se stává její dominantou. Z původního záměru ekologické likvidace autovraků se stalo rozsáhlé nelegální vrakoviště, kde leží přibližně 300 autovraků.

Firma, která ho bez povolení provozovala, dostala opakovaně pokutu od České inspekce životního prostředí. Teď v areálu sídlí jiná firma, vraky tam ale zůstávají dál.

„Veliký provoz tu je, teď jste viděl, že pět aut projelo. Co tady bydlí lidí a teď vy nevíte, kdo sem jezdí,“ stěžuje si Gustav Kraus, jehož rodinný dům leží asi 100 metrů od místa, kde stojí několik stovek autovraků.

Úzkými uličkami v jinak poklidné čtvrti rodinných domků se před chvílí doslova protlačil kamion, do kterého zaměstnanci vrakoviště nakládají osobní auta s britskou poznávací značkou. Co chvíli tady projíždějí auta, která míří na vrakoviště.

Kromě velkého provozu vadí Gustavu Krausovi i ekologická zátěž v podobě náplní, která vytékají z aut přímo na trávu: „Měl jsem starou škodovku, tak vím, jak tam tekl olej. Teď co tam je aut, tak kam to jde? To jde jen do země.“

Obec původně souhlasila se vznikem provozu ekologické likvidace autovraků: „Ten záměr, jak byl původně koncipován v roce 2012-13, tzn., že se zde bude provádět naprosto legální likvidace autovraků podle legislativních předpisů, tak ten se nezdařil. Protože s autovraky se tady nakládá do určité míry živelně, a asi i nelegálně,“ vysvětluje starosta obce za ODS Petr Pillár.

Obec se už několikrát snažila s provozovatelem vrakoviště jednat, ale bezvýsledně. Následně Lišnice upozornila na problém orgány státní správy.

„Byl tady zástupce odboru správních činností, stavebního úřadu, živnostenského úřadu, hasiči, byly tady orgány životného prostředí, OHESu. Bohužel jsme došli k tomu, že ani jeden z těch orgánů nám k tomu nedal takové stanovisko, že se v provozu dělá činnost, která by z jejich pohledu byla natolik nelegální, že by se muselo přistoupit k zastavení činnosti nebo k rozhodnutí o vymístění provozovny,“ konstatuje Pillár.

ČOI udělila firmě pokutu. Ta je ale v likvidaci

Česká inspekce životního prostředí provozovatele vrakoviště pokutovala za neoprávněné nakládání s nebezpečnými odpady, za které se považují i autovraky. Dohromady musí firma Ramades zaplatit půl milionu korun. Ta je ale v likvidaci a vrakoviště převzala společnost Cars Wreck, která má sídlo v Praze ‒ ve stejné ulici jako firma Ramades.

Zaměstnanci vrakoviště nechtěli sdělit žádné informace. Na otázku jestli bude nastupující firma situaci s nelegálním vrakovištěm řešit, řekla sekretářka, která odmítla sdělit své jméno: „Já vám k tomu nemůžu nic říct, ani kontakt vám nemůžu dát.“

A tak obci, kde je víc autovraků, než obyvatel nezbývá nic jiného, než čekat, jak se nový majitel vrakoviště zachová.

autor: Jan Beneš
Spustit audio