Druhá nejstarší žirafa dostala v Ústí nad Labem k narozeninám kytici

1. březen 2015

Žirafa Rothschildova, Jenny z ústecké ZOO, slaví 23 let. S denním předstihem, protože se narodila 29. února. Na toto datum by si ale musela ještě rok počkat, a tak jí chovatelé uspořádali oslavu už v sobotu 28. Popřát jí můžete samozřejmě jít i vy.

Jenny dostala suché pečivo, které má ráda a kytici ze stromových větví. A co jí popřáli návštěvníci zoo? Dlouhá léta a hodně zdraví, co jiného psý může člověk přát zvířeti. Nebo ještě hodně takových let, ať ještě tady v Ústí nad Labem oslaví hodně narozenin. A není divu, že jí přáli právě něco takového - podle chovatelky Michaly Králové je Jenny druhá nejstarší v českých a slovenských zahradách.

„Nejstarší žirafa je v ostravské ZOO, je to Benty a je o rok starší než naše Jenny. Žirafy se dožívají dvaceti až dvaceti pěti let, nejstarší žirafa byla v ZOO ve Dvoře Králové, byla to žirafa síťovaná. Dožila se dvaceti osmi,“ říká Michala Králová.

Jaký zatím byl život Jenny v ústecké zoologické zahradě? Podle ošetřovatelů je Jenny klidná žirafa, život tady probíhal dobře. Měla deset mláďat. Sameček, narozený letos 30. ledna, je zatím jejím posledním mládětem. Ještě je bez jména, křtiny se teprve chystají. Jméno ještě vybrané zoo nemá. „Jméno buďto vybere kmotr, nebo se shodneme my, pracovníci ZOO, a pak se pojmenuje,“ dodává Králová.

0:00
/
0:00

Michaela Králová prozradila návštěvníkům také několik zajímavostí o žirafách. Například že žirafy mají jazyk dlouhý asi 45 centimetrů, protože jim pomáhá při trhání listí z trnitých akácií. Je fialově zbarvený, protože ho mají neustále vyplazený, tak aby se jim nespálil od sluníčka.

Po celou dobu oslav nevydaly žirafy ani hlásek. Jak přiznala ošetřovatelka Michala Králová, ani ještě zvuk, který žirafy vydávají, neslyšela. „Zkoušela jsem hledat na internetu, ale nenašla jsem,“ přiznala. Naše redaktorka Gábina Hauptvogelová měla více štěstí - na youtube. Co našla, si můžete poslechnout v její reportáži.

autor: hau
Spustit audio