Farmářské trhy v Děčíně mají nového provozovatele. Dá šanci opravdovým farmářům, novinek ale bude víc

7. říjen 2015

V minulosti kritizované trhy na Masarykově náměstí v Děčíně dnes (7.10.) poprvé pořádal nový provozovatel. Kromě změn ve složení zboží se změnila i prodejní doba. Střídat se budou také náměstí, kde si lidé farmářské produkty budou moci koupit.

Evu Váňovou neodradilo od pravidelné návštěvy farmářského trhu ani počasí. Kupuje hlavně brambory, cibuli nebo česnek. Že je něco jinak, poznala okamžitě. „Zdá se, že je to změna k lepšímu, protože ten sortiment je tady ve větší nabídce, jak je vidět.“

Spokojený je i prodejce uzenin Tomáš Šťastný původem z Karlových Varů, který svůj stánek rozložil v Děčíně poprvé: „Lidi jsou velice vstřícný, i když je ošklivý počasí. Náměstí krásný.“

Do každé ruky jednu klobásu dostal i Adam Weber, nový provozovatel farmářských trhů v Děčíně.

Jablka Golden Delicious

„Jsme tady půl dne, zatím pořád prší, ale jinak se nám tady hrozně líbí. Ti kvalitní prodejci potravinářského zboží nám tady zůstali. Udělali jsme ale selekci toho nepotravinářského zboží, protože děláme farmářské trhy, maximálně doplněné kvalitním řemeslem, ale máme za to, že sem podprsenky a záclony nepatří.“

Farmářské trhy už nebudou každou středu na Masarykově náměstí, jak byli lidé zvyklí. Ob týden budou také na nově opravené tržnici v Podmoklech. Prostor je tam ale mnohem menší.

„Těch prodejců tu bude míň, ale na skladbu sortimentu to vliv mít nebude. Ten trh bude normálně pestrý, jak bývá. Máme i prostor Husova náměstí, které také využijeme,“ popisuje Adam Weber.

Lidé se sem po letech, kdy se tržnice opravovala a nevyužívala, budou muset naučit znovu chodit.

„Já zase věřím tomu, že je to v jiném konci města, tak sem budou chodit lidé, kteří dřív farmářské trhy nenavštěvovali,“ doufá Weber.

Novinkou je kromě střídání Husova a Masarykova náměstí také prodloužená prodejní doba. Zákazníci si poprvé v Děčíně budou moci nakoupit i odpoledne po práci.

autor: Iva Zítková
Spustit audio