Firma LADEO Lukavec dostala pokutu 600 000 korun za nezákonné přijetí nebezpečných odpadů

9. prosinec 2016

Za neoprávněné přijetí nebezpečných odpadů dostal provozovatel skládky LADEO Lukavec z Litoměřicka pokutu 600 tisíc korun. Podle České inspekce životního prostředí firma převzala téměř 220 tun odpadu s obsahem polychlorovaných bifenylů.

Ředitel Oblastního inspektorátu v Ústí nad Labem Jaroslav Vacek vysvětluje, že odpad pocházel z opravy železničního mostu v Ústí nad Labem, o které se v souvislosti s bifenyly v Labi hodně mluvilo.

„Firma, která prováděla tryskování z nátěru železničního mostu, předala odpad k likvidaci této činnosti firmě LADEO, která nebyla oprávněná tento odpad převzít k následnému použití,“ vysvětlil Vacek.

Ředitel firmy Vlastimil Ladýř tvrdí, že společnost má ze zákona oprávnění přijímat tento druh odpadu, ale pouze s nižší koncentrací.

„To znamená do koncentrace 50 miligramů na kilogram v sušině, a tento odpad obsahoval 53 miligramů polychlorovaných bifenylů na kilogram sušiny. Zákon byl překročen, nicméně je to chyba v měření analytiky,“ vysvětlil Ladýř.

Firma se proti pokutě odvolala, inspekce ale její žádost zamítla. Podle inspekce totiž pokuta nesouvisí s listopadovým policejním zásahem na skládce. Policie případ nekomentuje.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio