Grémium ČSSD vyzvalo ke zrušení buňky v Duchcově, kvůli koalici s DSSS

Grémium ČSSD vyzvalo krajský výkonný výbor strany v Ústeckém kraji, aby zrušil místní organizaci v Duchcově na Teplicku. Tamní sociální demokraté se dohodli na koalici s extremistickou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Sociální demokracie se už ve čtvrtek od této koalice, kde je vedle DSSS i KSČM, distancovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tři zástupci DSSS v zastupitelstvu Duchcova (zleva) Jindřich Svoboda, Miroslav Toman a Miluše Janoušková

Tři zástupci DSSS v zastupitelstvu Duchcova (zleva) Jindřich Svoboda, Miroslav Toman a Miluše Janoušková | Zdroj: ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po komunálních volbách řekl, že nebude obcím do sestavení koalic mluvit. To si ale ještě, jak uvedl, ani v nejhorším snu nedovedl představit, že by nějaký sociální demokrat jen přemýšlel o uzavření koalice s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti.

„S touto koalicí nechceme mít nic společného. Zejména proto, že naši zastupitelé v Duchcově, kteří tam byli zvoleni a vyhráli volby, měli možnost i mezi jinými koaličními partnery, a vybrali si podle mého názoru zcela nepřijatelnou variantu,“ reagoval na situaci v Duchcově Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Grémium ČSSD vyzvalo ke zrušení buňky v Duchcově kvůli koalici s Dělnickou stranou. Jednání sledovala Věra Masopustová

Grémium strany dnes také požádalo Krajský výkonný výbor ČSSD v Ústeckém kraji, aby na krajské konferenci navrhl vyloučení duchcovských zastupitelů ze strany.

Místopředseda krajské ČSSD a poslanec Jaroslav Foldyna s vyloučením členů souhlasí. Se zrušením celé místní buňky chce ale počkat. „Zatím nemáme informace o tom, zda koalici s DSSS schválily místní orgány ČSSD. Pokud ne, rušit by se neměla. Pokud ji ale místní organizace schválila, jsem pro její zrušení,“ řekl.

Nový starosta Duchcova a předseda tamní organizace ČSSD Zbyněk Šimbera, který má být jedním z vyloučených, nechtěl možné zrušení místní organizace strany komentovat, dokud nebude o všem rozhodnuto. Včera nicméně naznačil, že mu je celkem jedno, jestli ho ze strany vyloučí nebo ne. „No tak mě vyloučí, no,“ řekl.

Nové vedení Duchcova:
- starostou zastupitelé zvolili Zbyňka Šimberu (ČSSD),
- místostarostou je komunista Stanislav Strohmeier,
- v 21členném zastupitelstvu má koalice ČSSD, KSČM a DSSS 12 hlasů (sociální demokracie se od této koalice distancovala),
- v sedmičlenné radě bude mít ČSSD tři zástupce, stejně jako KSČM, jedno DSSS.

Koaliční smlouvu podle něj podepsalo všech pět zastupitelů zvolených za ČSSD, ale jen tři z nich jsou straníci a těch se případné vyloučení ze strany týká.

Krajský výkonný výbor ČSSD se sejde 24. listopadu a tam by právě měl rozhodnout o tom, jestli duchcovskou organizaci zruší. Předseda výboru Radek Scherfer považuje koalici s DSSS za nepřijatelnou.

Podle něj neobstojí ani Šimberův argument, že Dělnická strana nemá ve stanovách nic extrémistického a že vedení ČSSD takovou spolupráci nezakázalo.

Koalicí v Duchcově se dnes bude zabývat také vedení KSČM, která má mít v sedmičlenné radě tři zástupce, stejně jako ČSSD.

„KSČM se od této koalice distancovala. Ze čtyř zastupitelů KSČM jsou ale tři bezpartajní a tak pokud jde o stranickou organizaci, můžeme řešit pouze jednoho člena. Dnes odpoledne se schází výkonný výbor, který rozhodne,“ řekl ČRo šéf KSČM Vojtěch Filip.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ke koalici ČSSD, DSSS a KSČM v Duchcově se vyjádřili místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková a předseda KSČM Vojtěch Filip

„Moje osobní doporučení bude, aby v tomto případě buď koalice nevznikla, nebo aby pokud tam bude člen KSČM, měl pozastavené členství,“ dodal.

Za Dělnickou stranu má v městské radě zasednout lídr její kandidátky Jindřich Svoboda, který je pravomocně odsouzený za podvod. Neoprávněně si účtoval statisíce korun za dojíždění na léčbu do Prahy.

Svoboda také ve městě svolával protiromské demonstrace. Protiromské nálady a protesty se loni v Duchcově rozhořely poté, co na ulici na manželský pár zaútočilo několik Romů.

Soud v březnu potrestal pět lidí od roční podmínky do tříletého vězení. Podle verdiktu nemělo napadení rasový podtext. Loňská protestní červnová akce DSSS skončila střetem s policií.

Gabriela Hauptvogelová, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme