Gymnázium v Lovosicích se brání sloučení

29. listopad 2011

Lovosické gymnázium odmítá sloučení s tamní Střední odbornou školou technickou a zahradnickou. Podle krajské koncepce by se obě školy měly sloučit v září 2012. Odpor proti tomu však v Lovosicích narůstá.

Městem koluje petice, kterou iniciovali rodiče s učiteli. Petice požaduje, aby krajští zastupitelé změnili usnesení z letošního dubna, kterým sloučení odsouhlasili. Původně se mělo gymnázium sloučit s litoměřickým, tam někde má odpor svůj počátek.

Menším zlem se tak jevil sňatek z rozumu s lovosickou odbornou technickou a zahradnickou školou. „Tyhle kroky učitelé akceptovali a samozřejmě když nyní se v celém kraji zdvihá vlna odporu, celkem oprávněná, tak asi chápali že my jsme jediní kdo zatím jakoby mlčí a chtěli nějakým způsobem veřejně projevit svůj názor.“ říká ředitel.

„Já si myslím, že tím utrpí obě dvě školy, protože vemte si třeba rodiče dětí z Vrbičan například – nedají dítě na naší školu už jenom proto že tady bude gymnázium a střední odborná škola. Takže si myslím že v ohrožení jsou obě dvě školy. Ale obě dvě školy šly do toho sloučení s vědomím, že to bude pro vzdělávání v Lovosicích to nejlepší... Takže jsme to sloučení obě dvě školy podpořily.“soudí ředitelka střední odborné školy technické a zahradnické Jaromíra Venclíčková.

Město, které není zřizovatelem, se oficiálně k záležitosti nevyjádřilo, o spojení škol zřízených krajem se na lovosickém zastupitelstvu nemluvilo, tvrdí zastupitel Jan Jakub, který je proti sloučení škol. Nevylučuje však, že by opozice mohla s nějakým návrhem přijít. „Pakliže tam uvidíme nějakou smysluplnou možnost toho, aby tento bod prošel, tak budeme dělat maximum pro to, aby o tom bylo jednáno.“

Z vedení radnice náš redaktor nikoho nezastihl, všichni jsou na několikadenní služební cestě. Organizátoři petice tvrdí, že jim starostka Lenka Lízlová řekla, že je nepodpoří.

Dana Nosovská se domnívá, že ještě je čas něco změnit: „I tím, že teď petice vzniká, vzniká prostor pro tu veřejnou debatu, aby se ostatní měli šanci k tomu vyjádřit taky. A já si myslím že pokud zasedneme znovu ještě ke stolu, takže se nakonec podaří najít nějaké rozumné řešení."

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio