Hasiči a záchranáři cvičili v tunelu Radejčín na dokončované D8. Ověřovali si dojezdové časy

14. prosinec 2016

Speciální cvičení záchranářů má dnes za sebou dokončený úsek dálnice D8 v Českém Středohoří. Hasiči a další složky integrovaného záchranného systému si vyzkoušeli, za jak dlouho jsou schopní dojet k nehodě, která se stala v jednom z Radejčínských tunelů.

„Uprostřed tunelu Radejčín stojí dvě auta ‒ první hoří a ve druhém jsou zranění,“ popisuje obsah cvičení redaktorka Českého rozhlasu Daniela Pilařová.

Hasiči zkouší dojezdové časy. Jedni vyjíždějí z Ústí nad Labem a druzí z Lovosic. Dostat na místo by se měli pod 15 minut.

Novým úsekem dálnice už brzy projedou řidiči. Ředitelství silnic a dálnic už na něm dělá jen drobné úpravy. „Tento úsek je už stavebně hotov. Už se tu jen uklízí a probíhají kontroly a testy. Po celém úseku už zkušebně jezdíme,“ popsal mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Cvičení tunel Radejčín

Dálnice ale ještě není zkolaudovaná a musí od ministerstva dopravy dostat souhlas s předčasným užíváním stavby.

Slavnostní otevření posledního úseku dálnice D8 je naplánováno na 17. prosince v 10:00. Zúčastnit by se ho měl i prezident Miloš Zeman. 17. prosince večer by pak podle Jana Rýdla mohl začít na dálnici D8 běžný provoz.

12kilometrový úsek dálnice stál zhruba 10 miliard korun. Po sesuvu v roce 2013 vyšla kompletní sanace na 495 milionů korun a dalších 132 stála dodatečná technická opatření nad obcí Prackovice.

autor: dap
Spustit audio