Hasiči a záchranáři nacvičovali v Unipetrolu u Litvínova zásah při úniku čpavku

19. září 2017

V chemičce Unipetrol u Litvínova dnes (19. 9.) dopoledne cvičili zásah pro případ havárie a úniku čpavku. Přímo v areálu zasahovala celá směna závodních hasičů. Cvičení trvalo zhruba 40 minut. Na krátkou chvíli policisté zastavili provoz i na silnicích v okolí chemičky.

„Bezpečnostní cvičení, které provádíme několikrát do roka, se týká nejen zaměstnanců, ale i okolních obyvatel. Simuluje se při něm krizová situace, která může nastat. Vše probírá jako by to byly reálné podmínky,“ objasnila mluvčí Unipetrolu Radka Marková.

„Nacvičovala se situace při úniku čpavku. Simulovali jsme masivnější únik, který mohl teoreticky zasáhnout i běžnou komunikaci I/27 s tím, že došlo i k chvilkové uzavírce této komunikace,“ popsal scénář cvičení vedoucí odboru bezpečnosti Unipetrolu Michal Šulc a dodal: „Takhle velká cvičení děláme dvě ročně. Těch menších máme ale ročně přes 170.“

Z každého cvičení podle něj vznikne soupis opatření a doporučení pro zlepšení bezpečnosti. „Z tohoto úhlu pohledu dopadlo dnešní cvičení dobře, protože jsme našli další věci, které můžeme zlepšovat,“ uzavírá Šulc.

K poslední velké havárii došlo v Unipetrolu před dvěma lety. Podle policie ji zavinili dva zaměstnanci Unipetrolu, které obvinili z obecného ohrožení z nedbalosti. Unipetrol ale vedl vlastní vyšetřování, podle kterého se zaměstnanci chyby nedopustili a zůstávají nadále v pracovním poměru. Soud s nimi začne 12. prosince u okresního soudu v Mostě.

autor: Jan Beneš
Spustit audio