Hasiči musí na Děčínsku stále častěji lézt pro zraněné na skály

28. květen 2017

Úrazy horolezců po skalách v okolí Děčína přibývají. Třeba na jištěné stezce, tedy via ferratě po Pastýřské stěně v Děčíně, musela lezecká skupina hasičů za pomoci záchranářského vrtulníku zasahovat letos už dvakrát. A vzrostl také počet případů, kdy musí hasiči do skal v labském kaňonu nebo v okolí.

Na via ferratu na děčínské Pastýřské stěně se právě chystá dvojice celkem zkušených lezců Ivana s Karlem. „Já jsem už měl strach, tak jsme se vrátil a lezl jsem něco lehčího,“ přiznal Karel, že je docela snadné přecenit síly.

To, že se lidé dostávají při lezení ať už na ferratě nebo na skálách v okolí Děčína stále častěji do problémů, potvrzuje i velitel děčínské hasičské stanice Jiří Hykl: „Letos od začátku lezecké sezony je těch zásahů podstatně více než vloni. To jsme pomáhali v sedmi případech, letos je těch zásahů už teď šest. Na via ferratu jsme už museli pro dvě osoby.“ Při obou zásazích pomáhal lezecké skupině děčínských hasičů vrtulník zdravotní záchranné služby.

Pastýřská stěna v Děčíně

„Lidi podceňují svoje síly, spadnou, zraní se. Člověk si musí říct, na co má a nemá,“ myslí si horolezec Karel Martínek, který se v minulosti o stezku na Pastýřské stěně pro magistrát staral a zná tam každý úchyt a každý kámen. Pro začínající lezce má jednu radu: „Ať vylezou na tu nejlehčí skálu a pak půjdou postupně dál.“

Se zásahy na skalách v okolí města profesionálům také pomáhají dobrovolní hasiči. „Zejména v lokalitě Hřenska je to pro nás důležité. Využíváme zejména místní znalost těch kluků, mají to tam prochozený, nalezený.“

Podle velitele hasičů, ale i horolezce Karla Martínka mohou začátečníci výrazně omezit riziko zranění nebo pádu z únavy tím, že absolvují výstup na skalní stěnu se zkušeným průvodcem, kterého je možné si objednat. Služba vyjde na několik stokorun a je v ní zahrnuto i půjčení lezeckého vybavení.

Samotná via ferrata teď funguje v mírně omezeném provozu, dělníci tam budou ještě dva týdny zpevňovat jedno z nástupních míst.

Opravovaný přístup na via ferratu v Děčíně
autor: dap
Spustit audio