Hasiči na zámku v Duchcově bojovali s požárem, naštěstí šlo jen o cvičení

20. listopad 2014

S požárem na zámku v Duchcově na Teplicku se dnes (20.11.) snažili vypořádat hasiči. Naštěstí šlo jenom o cvičení. Na místo se sjeli profesionální hasiči z Duchcova a Teplic a také dobrovolní hasiči z okolních obcí.

„Už se sem řítí hasičské auto, opatrně projíždí bránou. Hasiči se připravují k zásahu, rozvíjejí hadice, našroubovávají je na sebe. Někteří už si berou plynové masky, protože se vydají do prostoru, který je při požáru samozřejmě zakouřený,“ vysvětluje v živé reportáži redaktorka Českého rozhlasu Gabriela Hauptvogelová.

Cvičení sleduje i mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Vysvětluje, o co při cvičení vlastně jde.

„Vypukl požár ve dvoupodlažní hospodářské budově na prvním nádvoří. Ta budova těsně sousedí se zámkem. V tuto chvíli hasiči zasahují proti požáru. Další hasiči na plošině provádějí ochlazování okolí tak, aby se požár nepřenesl na další budovy.“

Hasiči nacvičovali zásah při požáru na zámku v Duchcově

Na duchcovském zámku naštěstí nehořelo. Hasiči, i když si vyzkoušeli dálkové vedení vody, tak vodou zbytečně nestříkali ani na budovy ani na okolí.

„Zásah byl podle mě velmi rychlý. Překvapilo mě množství těch zasahujících i jejich fundovanost. Bylo vidět, bylo znát, že velitelé i zasahující si s tím dokázali poradit. Zámek zatím v té novodobé historii zatím nehořel. Poslední velký požár byl v r. 1945, kdy hořel kostel,“ konstatuje spokojeně zástupce kastelána zámku Ladislav Nepožitek.

Hasiči nacvičovali zásah při požáru na zámku v Duchcově

„Jsou tady věci, které nám do toho trochu skočily. Rozkopaná ulice, vypuštěný bazén v zámecké zahradě. Měli jsme nedostatek v dodávce vody, který jsme řešili hydranty a kyvadlovou dopravou,“ popisuje některé obtíže, se kterými se hasiči při cvičení setkali, velitel zásahu Karel Málek z místní hasičské stanice.

Hasiči teď budou průběh cvičení rozebírat a hledat případné nedostatky, které by měli ještě doladit.

autor: hau
Spustit audio