Hasiči z Varnsdorfu už nehledají lidi v zakouřených místnostech jen po hmatu. Získali termokameru

14. listopad 2014

Ve tmě a zakouřeném prostoru, kde člověk nevidí dál než na pár centimetrů před sebe, hledají varnsdorfští profesionální hasiči lidi v bezvědomí, kteří by jinak mohli uhořet. Až dosud přitom prohledávali místnosti jen po hmatu a nikdy si nemohli být jistí, jestli nepřehlédli třeba dítě schované ve skříni. Teď získali termokameru.

Profesionální hasiči ve Varnsdorfu konečně dostali dlouho očekávanou, neocenitelnou pomůcku - termokameru, speciálně vyvinutou pro hasičské zásahy.

Termokamera byla zakoupena díky celorepublikovému projektu spolufinancovanému Evropskou unií a bude sloužit nejen ve Varnsdorfu, ale v celému Šluknovskému výběžku.

Použití termokamery i v absolutní tmě a v maximálním zakouření dokáže zefektivnit a časově zkrátit vyhledání ukryté osoby v prostorách zasažených zplodinami požáru.

Další funkcí kamery je lokalizace ohniska požáru. Bez nalezení místa vzniku se totiž oheň rychle šíří a zachvacuje vše, co mu stojí v cestě.

Hasiči teď budou moci ihned při příjezdu na místo události "prosvítit" zasažený objekt a rozhodnout se, jak nejefektivněji při zásahu postupovat.

Jen letos vyjeli varnsdorfští hasiči už k více než dvěma stovkám případů.

autor: Iva Zítková
Spustit audio