Horní Jiřetín po neprolomení limitů ožívá, zatímco těžaři plánují útlum těžby na lomu ČSA

25. květen 2017

Téměř rok a půl od rozhodnutí o neprolomení limitů těžby hnědého uhlí na Mostecku plánuje obec Horní Jiřetín další rozvoj. Symbolicky se například začal zbavovat závislosti na uhlí. Tamní školu mají nově vytápět tepelná čerpadla. Naopak těžaři pokračují s útlumem těžby na lomu ČSA a hledají uplatnění pro stovky zaměstnanců.

Od předloňského podzimu běží život v Horním Jiřetínem normálním způsobem. Podle Jiřího Podrápského, jednoho z jeho obyvatel, ale nakonec k prolomení limitů stejně dojde: „Pořád jsme v nějaké nejistotě a bude to tak pořád, dokud ty limity neprolomí. Ale dům kvůli tomu ochotný prodat nejsem.“

Naopak další z obyvatel Horního Jiřetína, Michal Mašek, by dnes s prolomením limitů souhlasil: „Nejsem odsud, bydlím tady 8 let, a z mého hlediska bych byl asi pro prolomení, protože Jiřetín není tak pěkný. Jsem Duchcovák a můžu říct, že tam se o to město stará… Tady není nic.“

Právě rozvoj města je to podle starosty Vladimíra Buřta ze strany zelených to hlavní, co se v Jiřetíně chystá: „Připravujeme parcely pro nové rodinné domy a máme i další rozvojové projekty – například cyklostezky…“

Město se také symbolicky zbavuje závislosti na uhlí a to v jedné z budov tamní základní školy. Koupí totiž nová tepelná čerpadla na vytápění. „U této školy to není jen symbolika, ale praktičnost… Jednoznačně vítězí myšlenka na obnovitelné zdroje,“ vysvětluje jiřetínský starosta Vladimír Buřt.

V jedné z budov základní školy protopí ročně město zhruba 100 tun uhlí. Náklady na pořízení tepelných čerpadel dosahují zhruba 2,5 milionu korun.

Lidé také můžou přispět do sbírky na solární panely. Ty mají škole dodávat elektrickou energii. Podrobnosti najdou na webu vyzvaprojiretin.cz.

Neprolomení limitů na jedné straně přineslo rozvoj Jiřetína, na druhé straně útlum těžby na velkolomu ČSA.

„Utlumování těžby znamená ohrožení nejen samotných lidí na lomu ČSA, ale i těch návazných. Pořád tedy mluvíme o stovkách až tisících lidí,“ dodává Gabriela Sáričková ze Severní energetické která lom provozuje.

Těžba má na velkolomu ČSA skončit zhruba v roce 2024.

autor: bach
Spustit audio