Horní nádraží v Litoměřicích je po třech měsících opět v provozu

10. listopad 2015

Tři měsíce trvající výluka a dva měsíce oprav. Z těchto důvodů bylo Horní nádraží v Litoměřicích mimo provoz. Od včerejšího (9. 11.) odpoledne už ale opět slouží lidem. První přijíždějící vlak nabral cestou z Lovosic zpoždění. Kvůli devíti opraveným mostům a mostkům na trati musí vlaky jezdit ve zkušebním provozu pomaleji. Znovuobnovení provozu na nádraží a zároveň konec výluky na trase Lovosice - Česká Lípa si kromě cestujících nenechala ujít ani řada zvědavců.

„Jdu se podívat, protože jsem to četl na internetu, že je první zkouška nebo první jízda. Je to tu pěkné, jen se mi zdá, že je málo kolejí.“ říká Hubert Gál a dodává: „Zrušila se i takzvaná ta vojenská kolej z toho nakládání.“

Co tady ale přibylo, to je oficiální přechod pro chodce. Ještě sice není v provozu, ale i přes všudypřítomné červenobílé pásky, které zakazují vstup, lidé přes koleje přecházejí.

„Technologie by podle Správy železniční dopravní cesty na svém místě měla být zhruba v únoru. Teď tedy závory ani světla nejsou...“ vysvětluje redaktorka Lucie Valášková.

„Jsem docela spokojený, že tady udělali maximum možného. Samozřejmě budova by potřebovala velké opravy, ale je to zřejmě o možnostech dráhy, myslí si Jiří Tachecí.

Litoměřice - horní nádraží po rekonstrukci

České dráhy vzhledem k tomu, že plánují prodej staničních budov, už žádné plány tady v Litoměřicích nemají.

„Práce na tomhle nádraží trvaly přesně dva měsíce. Co se týká změn oproti původnímu projektu, byla tady jediná věc, kterou jsme museli vyřešit během stavby. Museli jsme zpevnit podloží, které nebylo takové, jak projektant předpokládal,“ uzavírá ředitel stavby Pavel Čech.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio