Hospic v Mostě shání peníze na provoz po celý rok. Spoléhat se musí na dotace i sponzory

20. červenec 2016

Dvanáct milionů korun stojí roční provoz hospicu v Mostě. Jde o jedno ze dvou zařízení v Ústeckém kraji. Bojovat doslova o každou korunu ale musí jeho vedení během celého roku. Jde o dotace od měst a kraje i o sponzorské dary. Ty využívá například na nákup léků, které pojišťovny neproplácejí.

„Hospodaření hospice není snadné. Ročně potřebujeme 12 milionů na provoz hospice v Mostě a finanční prostředky z více zdrojů, tzn. z města, kraje z ministerstva zdravotnictví, ministerstva sociálních věcí a také od hodných dárců,“ konstatuje ředitelka mosteckého Hospice Blanka Števicová.

Jak sama říká, škoda každé dotační výzvy, které bych nevyužili. Hospic musí bojovat o každou korunu. Často se stává, že ještě v září nemá vedení zařízení jistotu, že do konce roku peníze nedojdou. „Do poslední chvíle sháníme, ještě v prosinci dožebráváme poslední zbytky peněz,“ konstatuje Števicová.

Rozhodně nejde o ideální způsob financování služeb, které mají zajistit poslední etapu lidského života. Peníze by podle Blanky Števicové měl zajistit stát.

Mostecký Hospic se za 11 let své existence postaral o téměř 1 400 klientů. Nadační Fond Umění doprovázet předal v tomto týdnu vedení mosteckého hospicu šek na 30 000 korun. Z pohledu Blanky Števicové jde o zásadní částku na nákup léků. „Konkrétně na léky nehrazené pojišťovnami. Je to velká částka, protože když vám řeknu, že opiát stojí 2 500 až 3 000 korun na pět dní, tak to je dost významná částka,“ dodává Števicová.

Hospicům v České republice pomáhá nadační fond Umění doprovázet

Hana Haráková je zakladatelkou Nadačního fondu Umění doprovázet. Fond založila před deseti lety po úmrtí svého otce a následné zkušenosti dobrovolnice v litoměřickém hospicu.

„Přemýšlela jsem, jak vlastně pomoci všem hospicům v České republice. Přišla myšlenka a založili jsme Nadační fond Umění doprovázet, který byl, zejména zpočátku, zaměřen na pomoc lůžkovým hospicům. Od roku 2011 jsme rozšířili naší pomoc na domácí nebo mobilní hospicovou péči,“ vysvětluje Hana Horáková.

Nadační fond Umění doprovázet ročně rozdá hospicům po celé republice kolem půl milionu korun. Konkrétně do Mostu už celkem přivezl téměř 300 tisíc korun.

Žádné nadační peníze ale nelze použít tam, kde jsou zapotřebí nejvíc. „Nejvíc peněz schází na mzdy. Protože mzdy zdravotníků jsou podfinancovány, a to dlouhodobě,“ uzavírá Števicová.

autor: Jan Beneš
Spustit audio