Jáma na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem snad po 7 letech konečně zmizí

23. červen 2017

Hluboká jáma na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem možná v nejbližších letech zmizí. Zastupitelé schválili budoucí prodej zbývajících pozemků investorovi – firmě UDES. Ta do dvou měsíců udělá definitivní projekt a zažádá o potřebná povolení ke stavbě. Jak by měla budova vypadat, to ale do té doby nechce zveřejnit. Vzhledem k rozporuplné historii záměru a stavby by ale část zastupitelů chtěla mít větší kontrolu nad tím, co tam vlastně bude.

V roce 2009 zastupitelé odhlasovali budoucí prodej pozemků firmě UDES za cca 44,1 milionů korun s tím, že fakticky je město prodá, až bude rozestavěné druhé podlaží. O rok později ale zastupitelé tuto podmínku zrušili.

Smlouva byla podepsána v únoru 2011 a firma požádala o stavební povolení, které dosud nemá – mimo jiné i proto, že nebyly jasné majetkoprávní vztahy právě k těm pozemkům, o kterých ve středu zastupitelé jednali.

Ještě před podpisem smlouvy firma po archeologických průzkumech prostor staticky zabezpečila. Podle Skupiny nezávislých architektů a inženýrů pro rozvoj města jde o začátek podzemních garáží postavených bez stavebního povolení – stavební úřad to ale za černou stavbu neoznačil.

Zastupitelé 21. června 2017 jednali o prodeji zhruba 34 m pozemků za 204 000 korun. Jde o části, kde už je teď je beton, a které jsou součástí stavby. Po debatě nakonec zastupitelé prodej schválili.

Předseda představenstva firmy UDES Radek Neymon na jednání zastupitelů řekl, že pro vypracování konečného projektu potřebuje vědět jeho možný rozsah.

Podle něj firma jámu zabezpečila z příkazu magistrátu i na přesahujících pozemcích, než které byly původně ke stavbě určené. Skupina nezávislých architektů a inženýrů pro rozvoj města ale zpochybňuje, že by statické zajištění nařídil stavební úřad – podle ní neexistuje rozhodnutí, které by to nařizovalo, pouze oznámení stavebního úřadu o těchto pracích z roku 2010.

Zatím se neví, jak bude budova na Mírovém náměstí vypadat

Podoba plánované stavby se od začátku měnila – záměr totiž porušoval i územní plán, například výklenky, které zasahovaly nad pozemky města.

Společnost nechce předem ukazovat studie, dokud nebude hotový projekt. Ten by měl být hotový do dvou měsíců a pak podle Neymona firma požádá o územní rozhodnutí a stavební povolení. Proti tomuto postupu ale byli zejména zastupitelé z hnutí PRO! Ústí, kteří přislíbení pozemků podmiňovali tím, že budou vědět, co tam má stát, protože ve schvalovacím procesu už má město jako samospráva omezené možnosti to ovlivnit.

Jak bude nakonec budova vypadat, to by mělo být jasné snad koncem prázdnin.

autor: hau
Spustit audio